Felmentette Barrosót az EB etikai bizottsága

Nem vétett a magatartási kódex szabályai ellen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) volt elnöke, aki sokak rosszallását kiváltva nemrégiben munkába állt a Goldman Sachs amerikai befektetési banknál – állapította meg a brüsszeli testület etikai bizottsága.

„Nincs elég alap arra, hogy megállapítható legyen a feddhetetlenségre és önmérsékletre vonatkozó kötelezettség megsértése” – vonta le következtetését a bizottság, ám megfontolatlannak nevezték Barrosót, amiért a globális pénzügyi válság kirobbanásában felelőssé tett cégnél helyezkedett el.

Az EB illetékes szóvivője ezután kijelentette: alaposan tanulmányozni fogják az etikai bizottság jelentését, mielőtt további lépéseket tennének az ügyben. A döntésre reagálva az európai ombudsman elégedetlenségének adott hangot.

Az ombudsman, Emily O'Reilly volt korábban az egyik, aki sérelmezte, hogy miközben a testület elismerte, hogy Barroso ügye ártott az Európai Unió megítélésének, mégsem állapítottak meg szabálysértést. Az európai ombudsman megjegyezte: fontolóra veszi, hogy saját hatáskörben újabb vizsgálatot indít.

A jelenlegi szabályok értelmében a bizottság tagjainak megbízatásuk lejárta után 18 hónapig kell várniuk, mielőtt elhelyezkednének valahol, Barroso pedig ennek eleget is tett. José Manuel Barroso 2004-től 2014-ig volt az Európai Bizottság elnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?