Jóváhagyták: Budapest és Székelyudvarhely testvérváros lesz

Jóváhagyta a Budapest és Székelyudvarhely közötti testvérvárosi megállapodás megkötését szerdai ülésén a budapesti Fővárosi Közgyűlés. A dokumentumot november végén írhatják alá Székelyudvarhelyen.

A testvérvárosi kapcsolat szimbolikus jelentőségű, mely Budapest, "a nemzet fővárosa" és Székelyudvarhely, "a székely főváros" között jöhet létre - olvasható az elfogadott előterjesztésben.

Mint írták, Székelyudvarhely részéről a testvérvárosi megállapodás testületi döntésre terjesztéséhez a romániai külügyminisztérium előzetes jóváhagyása szükséges. A testvérvárosi megállapodást legkorábban november végén Székelyudvarhelyen írhatják alá.

A nemzeti összetartozás erősítése mellett a testvérvárosi megállapodás célja a szorosabb, hatékony együttműködés kialakítása a két város között, mely elősegíti Székelyudvarhely, valamint a térség további fejlődését. A szerződés hangsúlyozza az együttműködést többek között a kulturális élet, a kulturális örökség, a turizmus fejlesztése terén, továbbá kiemelten kezeli az ifjúsági és sportkapcsolatok területén való kooperációt.

A testvérvárosi kapcsolat keretében a felek szorgalmazzák a városüzemeltetés és gazdálkodás különböző területein a tapasztalatcserét, elősegítik az egyes intézmények közötti együttműködést, és hozzájárulnak a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez.

A megállapodás keretében megvalósuló programok nemcsak önkormányzati és intézményi szintet érintenek, hanem lehetővé teszik a lakosság minél szélesebb körben történő bevonását és részvételét is.

Az előterjesztést egyhangúlag fogadta el a testület.

Kapcsolódók

Kimaradt?