1956-os megemlékezés: behívták a magyarországi orosz nagykövetet

A Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) kérették Oroszország budapesti nagykövetét. A találkozón a tárca világossá fogja tenni: senkitől sem viseljük el, hogy megalázó módon beszéljen az 1956-os forradalomról és annak hőseiről - közölte a minisztérium kedden az MTI-vel.

Az LMP a nap folyamán szorgalmazta, hogy a külügyi tárca hívja be az orosz nagykövetet, mert az orosz állami televízióban pogromnak nevezték az 1956-os forradalmat.

Dmitrij Kiszeljov, az orosz állami média igazgatóhelyettese pedig - idézték fel - az állami orosz televízió egy műsorában az első "színes forradalomnak" nevezte 1956-ot és azt sejttette, hogy nyugati hatalmak, vagyis az Egyesült Államok állt a forradalom mögött. A műsorban azt is állították - írta az LMP -, hogy ezrével engedtek el nácikat a börtönökből.

A 24.hu azt írja, Kiszeljov a műsorban a forradalom kitörését a hruscsovi „olvadásnak” és a nyugati titkosszolgálatoknak tulajdonította. Azt mondta, utóbbiak már ekkor kísérletezgettek olyan módszerekkel, amelyek a békés tüntetéseket képesek „véres káosszá” eszkalálni, és párhuzamot vont a 2000-es évek grúziai és ukrán forradalmaival, amelyek az oroszbarát vezetők megbuktatását eredményezték.

Havas Szófia MSZP-s egészségpolitikus is megjelent a műsorban, aki a Kettős Mérce cikke szerint arról beszélt, hogy a forradalmárok házról házra járva keresték a kommunistákat és zsidókat, és azt mondta, a forradalom nem törhetett volna ki a CIA által kiképzett, volt nácikból álló diverzánsosztagok nélkül.

Kapcsolódók

Kimaradt?