Századvég: rekordszinten a Fidesz-KDNP támogatottsága

A biztos szavazó pártválasztók 47 százaléka jelenleg a kormánypártokra szavazna, ami jobb eredmény, mint amit a Fidesz-KDNP a 2014-es választásokon elért - közölte a Századvég Alapítvány a szeptember végi közvélemény-kutatásának eredményét csütörtökön az MTI-vel.

A szeptember 27. és 30. között felvett, reprezentatív telefonos kutatás eredménye szerint a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP július óta két százalékponttal tudta növelni támogatottságát, így jelenleg 33 százalékon áll. A Jobbik stagnál, 12 százalékon van, az MSZP támogatottsága 9 százalék. A felnőtt korú lakosság 4-4 százaléka támogatja az LMP-t és a DK-t, az Együttre 2 százalék, más pártokra szintén 2 százalék adná szavazatát. 

Szeptember végére csökkent a bizonytalanok aránya (37 százalékról 34 százalékra), ami összefüggésben áll azzal, hogy népszavazás időszakában társadalmi szinten is nő a politikai aktivitás - írták a közleményben.

Az ezer ember megkérdezésével készült vizsgálat szerint a kormánypártok a biztos szavazó pártválasztók körében is növelni tudták bázisukat, júliushoz képest 45 százalékról 47 százalékra. A 2014-es választások listás eredményeivel összehasonlítva az látható, hogy a Fidesz-KDNP erősödni tudott az azóta eltelt időszakban (2014-ben a listás szavazatok 44 százalékát szerezte meg), és rekordszinten van a támogatottsága.

Ebben a közegben a Jobbikot 21, az MSZP-t 15 százalék támogatja. Hat-hat százalék szavazna az LMP-re, illetve a DK-ra. Az Együtt a biztos szavazó pártválasztók között is két százalékon áll, három százalék pedig más pártra adná a voksát, ha most vasárnap tartanák a parlamenti választásokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?