António Guterres lett az első számú esélyes az ENSZ-főtitkári tisztségre

A portugál António Guterres lett az első számú esélyes az ENSZ-főtitkári tisztségre, miután szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában senki nem szavazott ellene. 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - amely vétójoggal rendelkezik -, a szerdán helyi idő szerint délelőtt tartott titkos szavazáson nem emelt vétót a portugál baloldali politikus ellen. A BT-voksolásról kiszivárgott hírek szerint António Guterres 13 támogató és két tartózkodó szavazatot kapott. A voksolás után Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete azt közölte újságírókkal, hogy "Guterres az egyértelmű favorit".

Az ENSZ főtitkárának megválasztására - a világszervezet történetében először - rendhagyó módon kerül sor. A főtitkári posztot ugyanis meghirdették, jelentkezni lehetett rá, és így ezúttal nem a színfalak mögötti egyeztetések után nyeri el egy politikus, hanem pályázat és a Közgyűlés előtt tartott nyilvános meghallgatások sorozatát követően. 

Az előzetes válogatás után kilenc jelölt, öt férfi és négy női politikus maradt "versenyben", köztük például a bolgár Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi vezetője, Danilo Türk volt szlovén elnök, vagy Helen Clark volt új-zélandi kormányfő, az ENSZ Fejlesztési Programjának jelenlegi vezetője.

A 67 éves António Guterres volt portugál kormányfő 2005 és 2015 között a világ legnagyobb humanitárius szervezetét, az ENSZ 123 országban jelenlévő Menekültügyi Főbiztosságát (UNHCR) irányította, s kezdetektől őt tartották a legtekintélyesebb és legesélyesebb indulónak a főtitkári posztért. ENSZ-beli meghallgatásán azt hangsúlyozta, hogy főtitkárként "hidakat építene", vitás kérdésekben a párbeszéd és a békesség közvetítője lenne. Ugyanakkor bírálta is a világszervezetet, mondván, hogy túl sok ügyről túl kevés eredménnyel folyik tárgyalás.       

Az ENSZ BT csütörtökön szavaz hivatalosan is arról, hogy kit javasol Ban Ki Mun utódjául, az ENSZ kilencedik főtitkárának.

Kimaradt?