Buszokkal szállították vissza Belgrádba a magyar határ felé indult migránsokat

Negyven kilométert gyalogoltak Belgrádból, ám az esőzések, a hideg és a fáradtság miatt feladták a magyar határ felé való gyaloglást a kedden útra kelt migránsok, így a hatóságok autóbuszokkal szállították őket vissza a szerb fővárosba szerdán.

A mintegy 300 fiatal férfi kedd délelőtt indult el a belgrádi autóbusz-pályaudvarról a 200 kilométerre fekvő szerb-magyar határ felé. A migránsok a magyar határ megnyitását követelő, kézzel írt papírlapokat lengettek. A megterhelő gyaloglás miatt azonban csak egy körülbelül 50 fős csoport tartott ki éjszakáig. Ők a vajdasági India egyik benzinkútján töltötték az éjszakát, a többiek visszaindultak a szerb fővárosba, illetve néhányan taxival folytatták az utat. 

Ivan Gerginov, a szerb menekültügyi főbiztosság munkatársa a sajtónak reggel elmondta: a migránsok nem akarják folytatni a gyaloglást, hanem autóbuszt kértek, amely Szabadkára szállítaná őket. Ebben azonban a főbiztosság nem segít nekik, mert Magyarország félreérthetné a szándékukat. Szerinte a férfiak a gyaloglással csak rontanak a helyzetükön, hiszen nem is tehetnék meg, hogy dokumentumok nélkül sétáljanak Szerbia területén. Hozzátette: az is elfogadhatatlan, hogy gorombáskodnak és eldobálják a kapott élelmiszert.

Július közepén szintén több száz migráns indult útnak gyalog a magyar határ felé a szerb fővárosból, akkor is egy nap után adták fel a 200 kilométeres gyaloglást, és vonattal, valamint autóbuszokkal folytatták útjukat a szerb-magyar határig.

Az illegális bevándorlók szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. Szerbia március óta többször is szigorított határellenőrzésén, és a vezető politikusok kijelentették: a nyugat-balkáni ország sem fogadhat be olyan bevándorlókat, akik később nem tudnak Nyugat-Európa felé továbbmenni. A nem háborús övezetből érkezők gazdasági bevándorlóknak minősülnek Szerbiában is. 

A szerb belügyminisztérium munkatársai szerdán 71 illegális bevándorlót, valamint két embercsempészt fogtak el a kelet-szerbiai Zajecarban, valamint két embercsempész-hálózatot lepleztek le. 

A hivatalos adatok szerint 6-7 ezer migráns tartózkodik jelenleg az ország területén, a befogadóközpontok megteltek, nincs lehetőség további emberek befogadására. A bevándorlók Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?