Kvótareferendum: már 121 ezer levélszavazatot leadtak

A Nemzeti Választási Iroda számításai szerint a jogosultak már 121 ezer levélszavazatot leadtak az október 2-ai népszavazásra, ebből több mint 88 ezer már megérkezett az NVI-be - mondta Pálffy Ilona, az NVI elnöke a választási felkészülésről tartott szombati sajtótájékoztatóján. 

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országos népszavazáson levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett szeptember 17-éig, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot a szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal. Az NVI 274 627 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.

A választópolgár eldönthette, hogy milyen módon juttatja vissza levélszavazatás és azonosító nyilatkozatát. Választhatta a postai kézbesítést, ebben az esetben Magyarországon csütörtök éjfélig fel kellett adnia a levelet, a környező országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kellett átvennie a Magyar Postának a szomszédos országok postai szolgáltatójától. A posta ezeket a levélszavazatokat szombat éjfélig kézbesíti az NVI-nek. Az NVI-hez eddig 61 953 szavazási irat érkezett vissza postán.

A választópolgár dönthetett úgy is, hogy a népszavazás előtt külképviseleteken adja le a kitöltött levélcsomagot, az NVI-hez szombat reggelig 26 638 külképviseleteken leadott levélszavazatot juttattak vissza, a többi várhatóan legkésőbb kedden megérkezik. 

A választópolgár úgy is dönthetett, hogy a szavazás napján adja le a kitöltött szavazócsomagot a külképviseleteken vagy az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyein is, a szavazás időpontjában, 7 és 20 óra között.

Pálffy Ilona elmondta: az NVI-be beérkezett 88 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatait folyamatosan dolgozzák fel, az érvényes azonosító nyilatkozatokhoz tartozó, a szavazatot tartalmazó kis borítékokat vasárnap este 8 órakor bontják fel és számlálják meg.

Az országos népszavazáson 8 272 625 választópolgár jogosult szavazni, és mivel a levélben szavazók már 121 ezer szavazatot leadtak, ez azt jelenti, hogy a voksok 1,4 százalékát adták le, mielőtt kinyitottak volna a magyarországi szavazókörök.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?