Az ENSZ-főtitkár megdöbbent az aleppói bombázás intenzitásán

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megdöbbenésének adott hangot szombaton amiatt, hogy a szíriai hatalom és a vele szövetséges Oroszország légiereje az utóbbi napokban szünet nélkül, példa nélküli hevességgel bombázta Aleppó város azon negyedeit, amelyek ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt állnak, de civilek lakják.Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását.

Közleményében az ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy gyújtó- és más, különösen nagy erejű bombák "nyilvánvalóan szisztematikus bevetése" lakott területen "háborús bűncselekménnyel érhet fel". Hozzátette: folyamatosan kap jelentéseket arról, hogy egyebek között bunkerromboló bombákat vetnek be a város ellen. "A nemzetközi közösségnek egyértelműen azt kell üzennie: nem tűri el, hogy mindenféle körültekintés nélkül egyre nagyobb erejű és halálos fegyvereket vessenek be civilek ellen. Aleppó a legintenzívebb és leghosszabb ideig tartó bombázást szenvedte el (az utóbbi napokban) a szíriai konfliktus kezdete óta" - írta Ban Ki Mun.

Elítélte "az ártatlan civileknek okozott szenvedéseket, a gyújtóbombák bevetését, egy humanitárius konvoj múlt heti szándékos megtámadását és az aleppói lakosok többsége ivóvízellátásának megszüntetését" Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Hrisztosz Sztilianidesz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja is.

Kétmillióan víz nélkül

Az említett segélykonvojt amerikai tisztségviselők szerint orosz harci gépek találták el. A vízellátást illetően pedig ENSZ-tisztségviselők azt állítják, hogy legalább kétmillió lakos maradt víz nélkül Aleppóban, miután a szíriai légierő megrongált egy szivattyúállomást, a lázadók pedig bosszúból leállítottak egy másikat.

Mogherini és Sztilianidesz az egész világ elleni támadásnak nevezte az aleppói civileknek okozott szenvedést, és figyelmeztettek, hogy a bombázások hatására még kisebb lesz az esélye, hogy tárgyalások útján érhetik el a tűzszünetet és a békét. A London, Párizs és Washington által az aleppói helyzet miatt sürgősen összehívandó biztonsági tanácsi ülésre vasárnap helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kerülne sor - közölték diplomaták. A szíriai és az orosz légierő szombaton már az ötödik napja bombázta Aleppó szóban forgó negyedeit, és legalább 45 civil halálát okozták ezen a napon az AFP francia hírügynökség szerint. Pénteken 90-nél is több embert halt meg a légitámadásokban.

John Kerry is megszólalt

A város bombázásának azonnali leállítását követelte szombati bostoni nyilatkozatában John Kerry amerikai külügyminiszter is. "Ami Aleppóban történik, elfogadhatatlan, minden határon túlmegy" - jelentette ki. Az amerikai diplomácia vezetője felszólította Oroszországot, bírja rá Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy vessen véget az északi város elleni offenzívának.

Az amerikai, a brit, a német, az olasz és a francia külügyminiszter, illetve az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szombaton közös közleményben úgy foglalt állást, hogy a szíriai tűzszünet helyreállítása Oroszországon múlik. Felszólították Moszkvát, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket ennek érdekében.

A külügyminiszterek a massachusettsi Taft Egyetemen jogi és diplomáciai karán (Fletcher-iskolában) tartott találkozó után kiadott, az amerikai külügyminisztérium által nyilvánosságra hozott kemény hangú közleményükben hangsúlyozzák, hogy nem végtelen az Oroszország iránt tanúsított türelmük.

Felháborító esemény

A nyugati nagyhatalmak szerint a héten Szíriában történt felháborító események - a segélykonvoj bombázása, a tűzszünet damaszkuszi felmondása, Aleppó bombázása és vegyi fegyverek bevetése - "kirívóan ellentmondanak annak, amit Oroszország állít, jelesül hogy támogatja a szíriai konfliktus diplomáciai rendezését".

Megerősítik továbbá azt, amit a nyugatiak már jó ideje mondanak, nevezetesen, hogy Oroszországnak bizonyítania kell, hogy kész és képes rendkívüli intézkedéseket tenni a tűzszünet helyreállításához, a humanitárius segélyek akadálytalan eljuttatásához, és azoknak a feltételeknek a megteremtéséhez, amelyek az ENSZ-égisze alatt folytatott (Szíria közi) tárgyalások felújításához szükségesek - áll a közleményben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?