Elvetette a lengyel szejm az abortusztörvény lazítását célzó tervezetet

Elvetette pénteken a lengyel szejm azt a - polgári szervezetek által benyújtott - tervezetet, mely az abortusztörvény lazítását célozta, ugyanakkor részletes vitára bocsátották az életvédők által előterjesztett, az abszolút abortusztilalmat bevezető javaslatot.

A Lengyelországban jelenleg érvényes törvény liberalizálását célzó javaslat minden megszorítás nélkül a terhesség 12 hetéig engedélyezte volna az abortuszt. A csütörtök esti általános vitában a kezdeményezésről eltérő véleményeket fogalmaztak meg a képviselők, az összes tömörülésben akadtak belső nézeteltérések. A tervezet elvetéséről az ellenzéki Lengyel Parasztpárt javaslatára szavaztak. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) vezetése támogatta, hogy mindkét tervezeten további munkálkodjon a parlament, de nem rendelt el szavazási fegyelmet. Így a PiS képviselőinek többsége - 176 honatya - a részletes vitára bocsátás ellen szavazott, miközben csak 43 képviselő támogatta ezt. 

A javaslat további megvitatását a Lengyel Parasztpárt mellett a Kukiz´15 ellenzéki tömörülés többsége is ellenezte, akárcsak a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) 13 képviselője. A PO 98 képviselője viszont támogatta a részletes vitára bocsátást.

A javaslatot benyújtó Barbara Nowacka, a parlamenten kívüli Te Mozgalmad tömörülés aktivistája kilátásba helyezte, hogy a tervezetet újból be fogják nyújtani, a teljes abortusztilalom bevezetése ellen pedig október 1-én tüntetést szerveznek a szejm épülete elé.

Kapcsolódók

Kimaradt?