New Yorkban vádat emeltek a letartóztatott gyanúsított terrorista ellen

Vádat emeltek hétfőn a New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottja, Ahmad Khan Rahami ellen.

Rahami ellen öt rendbeli, rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat. 

A 28 éves, afgán születésű, de amerikai állampolgárságú férfi hétfőn elfogásakor tűzharcba keveredett rendőrökkel, és meg is sebesítette őket, ezért egyelőre nem terrorista cselekmények elkövetésével, hanem rendőrgyilkosság kísérletével vádolják.

​Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg. A hatóságok látókörébe került Rahaminak feltehetően köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz is. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senkinek sem esett baja, de helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak. Emellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabombák ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.

A nyomozószervek a robbantásokkal összefüggésben sok mindenre fény derítettek, de vannak még tisztázatlan dolgok is. Például az, hogy mi volt a robbantások indítéka, mit akart elérni velük a merénylő, s van-e kapcsolata az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. William Sweeney, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i irodájának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a nyomozók nem találtak arra utaló jelet, hogy Rahami egy New York környékén tevékenykedő terrorista sejt tagja volna. Az amerikai médiában megjelent - és rendőrségi forrásokra hivatkozó - információk szerint Rahami ez elmúlt években többször járt Afganisztánban és Pakisztánban. 

A férfi jelenleg kórházban van, mert a lövöldözésben megsebesült.

Hétfőn délután műtétet hajtottak végre rajta, amit Donald Trump republikánus elnökjelölt igencsak rosszallással fogadott. „Fantasztikus kórházi ellátásban részesül, a világ legjobb orvosai gondoskodnak róla" - mondta Trump egy hétfői floridai kampányrendezvényen. Majd hozzátette: "teljesen modern és korszerű kórházi szobát kapott, talán még szobaszerviz is jár neki, de így megismerheti milyen is a mi országunk". Trump kifejtette azt is, hogy semmilyen büntetés nem lenne enyhe Rahaminak. A republiknus elnökjelölt a Fox televíziónak adott telefoninterjújában pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban is "izraeli stílusú kemény rendőrségi politikára és a potenciális terroristák profiljának megrajzolására lenne szükség".

Kapcsolódók

Kimaradt?