Spanyolajkú támogatói elhagyják Trumpot

Kevesebb mint hetven nappal az elnökválasztás előtt Donald Trump spanyolajkú támogatóinak egy része megvonja támogatását a republikánus elnökjelölttől a szerdán este a bevándorlásról kifejtett tervei miatt.

Csütörtökön reggel lemondott Jacob Monty, Trump spanyolajkú tanácsadó testületének egyik tagja, egy másik tagja, Ramiro Pena texasi tiszteletes pedig levélben értesítette a Republikánus Párt vezetőit arról, hogy átgondolja, akar-e „egy szélhámosság” részese lenni, s hozzátette, hogy szerdai beszédével Trump nagy valószínűséggel elveszítette a választást.

Alfonso Aguilar, a Latin Partnerség a Konzervatív Elvekért nevű szervezet elnöke egy interjúban „nagyon kiábrándultnak” mondta magát, szerinte Trump „nem emberséges” és „nem együttérző” a bevándorlás problémájának megoldásában, ezért megvonja tőle támogatását.

A spanyolajkú közösségek három befolyásos személyisége leszögezte, hogy korábban Trump álláspontjának „enyhülését” észlelte, de – mint Monty, a houstoni ügyvéd ki is mondta – ez csak látszat volt, s a tanácsadó testület csak „kirakat”.

„Amerika, légy szíves ébredj fel!” – ezt Vicente Fox, volt mexikói elnök nyilatkozta csütörtökön a CNN hírtelevíziónak. Fox szerint a Trump által szerdán megfogalmazottak ártanak az Egyesült Államoknak és megbosszulják magukat.

Közben az AP hírügynökség terjedelmes összeállításban vetette össze a republikánus elnökjelölt bevándorlással kapcsolatos állításait az igazsággal. Donald Trump például azt mondta, hogy Obama elnök és Hillary Clinton a „nyitott határok” politikájával veszélyezteti az amerikaiak biztonságát. Az AP emlékeztet arra, hogy korábban maga Trump dicsérte Obama elnököt azért, mert elnöksége első négy évében példátlanul sok illegális bevándorlót toloncolt ki az Egyesült Államokból, valamint jelentős mértékben megnövelte a határellenőrzést.

Az AP összeállítása rámutat arra is, hogy bár mind Obama, mind Clinton engedékenyebb bevándorlási politika híve, ám ez nem jelenti azt, hogy hívei volnának az abszolút nyitott határoknak. Hillary Clinton azt ígérte, hogy folytatja Obama politikáját és lehetővé teszi, hogy azok, akik gyermekként kerültek illegális úton az országba, maradhassanak.

Mind Obama, mind Clinton olyan törvényt szeretne elfogadtatni, amely lehetővé teszi a mintegy 11 millió illegális bevándorlónak, hogy az Egyesült Államokban maradhasson, de csakis azzal a feltétellel, hogy megtanul angolul, adót fizet és átesik egy nagyon alapos ellenőrzésen, átvilágításon, s akinél az átvilágítás során találnak valamit, vagy bűncselekményeket követtek el, azokat szigorúan kitoloncolják.

Kapcsolódók

Kimaradt?