Magaskultúrával küzd a terrorizmus ellen az olasz kormány

Mindazon olasz állampolgárok, akik betöltik 18. életévüket, ötszáz eurót kapnak az olasz államtól, hogy magaskultúrára költhessék. A cél: megelőzni, hogy terroristává váljanak.

Az új törvényt szeptember 15-től alkalmazzák, 575 ezer még kiskorú állampolgárt érint és összesen 290 millió eurót költenek el rá. A kormány azt reméli, hogy a „kulturális bónusz” segít a radikalizálódás ellen – bár kérdés, hogy miért csak a terrorizmus ellen szólalnak fel.

„Ami Párizsban történt, egy jele volt az erősödő kulturális harcnak, amiben élünk” – fogalmazott Matteo Renzi miniszterelnök tavaly: „ők terrorra gondolnak, mi kultúrával válaszolunk. Ők szobrokat semmisítenek meg, mi szeretjük a művészetet. Ők könyveket semmisítenek meg, mi a könyvtárak országa vagyunk.”

A nagykorúsodók a 18app telefonos applikáció segítségével használhatják a rendelkezésükre álló pénzt, az utalványokat így tudják kinyomtatni. Tommaso Nannicini államtitkár szerint a kezdeményezés arra emlékezteti a fiatalokat, hogy milyen fontos a kultúra fogyasztása, saját személyiségük gazdagítása és a társadalom szövetének erősítése miatt is – írja a Quartz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?