Tizenketten haltak meg a kabuli Amerikai Egyetem elleni támadásban

Tizenkét halálos áldozata van a kabuli Amerikai Egyetem ellen elkövetett terrortámadásnak, köztük az egyetem hét diákja - közölte csütörtök reggel az afgán főváros rendőrségének szóvivője.

A rendőrség egy órával korábban még derűlátó megállapításokat közölt a szerda este kezdődött támadásról, mindössze egy halálos áldozatról és két fegyveres támadó megöléséről számolva be. Baszir Mudzsahid szóvivő közlése szerint a halálos áldozatok között a hét diák mellett, két biztonsági őr és három rendőr is van.

A biztonsági erők megölték a három merénylőt, akik közül az utolsóval helyi idő szerint hajnali 4 órakor tudtak csak végezni. Az egyetem elleni fegyveres támadásban, amelynek elkövetőjeként egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, legalább 30-35 ember sebesült meg.

A támadás helyi idő szerint este fél hét körül kezdődött egy autóba rejtett pokolgép robbanásával, amivel a fegyveresek berobbantották az egyetem egyik oldalfalát. Az első támadó a legfrissebb közlés szerint itt vesztette életét. A robbantást fegyverropogás követte, amint a két másik terrorista behatolt a külföldi tanárokat is foglalkoztató intézménybe.

Szemtanúk szerint a diákok közül sokan rémülten menekültek az épületekből, néhányan emeleti ablakokból ugrottak ki. Egy diák viszont telefonon azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy társaival együtt az egyik osztályteremben rekedt.

A fallal védett épületegyüttest később afgán különleges alakulatok vették körül, de mivel a kampusz területén ekkor mintegy hétszáz egyetemista tartózkodott, csak nagyon óvatosan, fokozatosan tudtak harcba szállni a támadókkal - mondta el Mudzsahid.

Abdul Rahman Rahimi kabuli rendőrparancsnok hajnalban a Reutersnak azt mondta, hogy a biztonsági erőknek menet közben mintegy 500 diákot sikerült kimenekíteniük az afgán elit köreiben népszerű Amerikai Egyetem területéről. Az amerikai külügyminisztérium egy szóvivője az éjjel közölte, hogy az afganisztáni NATO-misszió tanácsadói segítették a terroristák elleni műveletet.

Kapcsolódók

Kimaradt?