Mentőhajót küld a Földközi-tengerre egy gyermekmentő szervezet

A Save the Children elnevezésű, gyermekeket mentő segélyszervezet, bejelentve, hogy ősztől saját kutató- és mentőhajót indít, amelyre egyszerre mintegy 300 menekültet tudnak majd felvenni.

A cataniai bázissal működtetett hajón lesz két felfújható mentőcsónak, a fedélzeten szolgáló szakemberek élelemmel, vízzel és orvosi segítséggel látják majd el a tengerből kimentett migránsokat, mielőtt átadják őket az olasz hatóságoknak. A segélyszervezet folyamatos kapcsolatot fog tartani a térség kutató- és mentőműveleteit koordináló olasz parti őrséggel.

„A gyerekek gyerekek, elsősorban és mindenek előtt. Bármi elől is menekülnek, joguk van hozzá, hogy biztonságba kerüljenek" – mondta Helle Thorning-Schmidt, a segélyszervezet igazgatója, volt dán miniszterelnök.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet adatai szerint idén már több mint 3160 ember veszett a Földközi-tengerbe az Európába igyekvő migránsok közül, szemben a 2015 első nyolc hónapjában regisztrált 2656 halálos áldozattal. Legtöbben az Észak-Afrikából Olaszországba vezető útvonalon haltak meg.

Angelino Alfano belügyminiszter a német kollégájával, Thomas de Maiziere-rel folytatott megbeszélést követően kedden jelentette be, Németország kész arra, hogy szeptembertől több száz menedékkérőt vegyen át Olaszországtól.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?