Újabb elbocsátásokra készül a török kormány

A török kormány újabb elbocsátásokra készül a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette be Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes hétfőn Ankarában a minisztertanács ülését követően.

A menesztésekre elsősorban a bel- és a külügyminisztériumnál, illetve a parti őrségnél, a rendőrségnél és a haderőnél kell számítani. Kurtulmus ugyanakkor nem tért ki az elbocsátások mértékére. Elmondta azt is: a katonai kórházakat az egészségügyi minisztérium ellenőrzése alá vonják.

Az erőszakos hatalomátvételi kísérlet óta eltelt egy hónapban a közszféra több mint 76 ezer dolgozóját függesztették fel vagy rúgták ki, de vannak 82 ezres adatok is. A puccskísérlettel összefüggésben eddig 35 ezer személyt vettek őrizetbe. Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokot és az általa kiépített „párhuzamos államot” kiáltotta ki a puccskísérlet fő felelősének.

Közben Azerbajdzsánban büntetőeljárást indítottak az Ankara által a török puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok követői ellen - közölte hétfőn Eldar Sultanov, az azeri főügyészség szóvivője.

A főügyészség szóvivője szerint jelenleg operatív-nyomozati intézkedéseket folytatnak a büntetőeljárás keretében. Ugyanakkor egyelőre nem tudni,  ki ellen irányul az eljárás. A TASZSZ orosz hírügynökség a haqqin.az hírportál cikkére hivatkozva arról ír, hogy „Gülen követői államcsínyt terveztek Azerbajdzsánban is”.

Az azerbajdzsáni médiahatóság röviddel a sikertelen puccskísérletet követően felfüggesztette a magántulajdonú ANS médiacsoport egyik televíziójának sugárzását, mert leadott egy interjút hitszónokkal, illetve felfüggesztették a Gülen-iskolák működését is.

Kapcsolódók

Kimaradt?