Erdogan arra kérte híveit, hogy jelentsenek barátaikról, ha szükséges

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán a Török Exportőrök Tanácsának tagjai előtt tartott felszólalásában arra kérte híveit, hogy "hazafias kötelességből" jelentsék az ügyészségeknek, ha barátaik közül valaki követője lehet a júliusi puccskísérlet kiterveléséért vádolt Fethullah Gülen török hitszónok által létrehozott mozgalomnak. Eközben Szófia kiadta Ankarának azt a Bulgáriába szökött török üzletembert, aki ellen hazájában elfogatóparancsot adtak ki a Gülen-hálózat anyagi támogatásának gyanújával.

Az államfő beszédében hangsúlyozta: a titkosszolgálat, a rendőrség nem tudhat mindenkiről, egyesek elszöknek. Erdogan megfogadta, hogy folytatja a nagyszabású razziát az Egyesült Államokban élő egykori mentora által szerinte kiépített "párhuzamos állam" tagjai ellen.

Bulgária szerdán a kapikulei határátkelőhelynél szolgáltatta vissza Törökországnak Abdullah Büyüköt. A férfit a török hatóságok korábban már őrizetbe vették, de bírói felügyelet mellett szabadon engedték.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az esettel kapcsolatban arról számolt be, hogy a bolgár hatóságok a kiadatást megelőzően visszautasították Büyük politikai menedékjog iránti kérelmét.

A július 15-i erőszakos katonai hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben már összesen több mint 26 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban, közülük 16 ezer személynek az előzetes letartóztatását is elrendelte az igazságszolgáltatás. A puccskísérlet után indított tisztogatás - elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában - már több mint 60 ezer főt érint.

Kapcsolódók

Kimaradt?