Menedékjogot kért Amerikában egy török parancsnok

Menedékjogot kért az Egyesült Államokban egy török katonai parancsnok - közölték a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó amerikai illetékesek.

Két névtelenül nyilatkozó tisztségviselő azt mondta, hogy a török katonatiszt Virginiában, a NATO norfolki főhadiszállásán teljesített szolgálatot. Nem fedték fel sem a kilétét, sem a rangját, de Törökország washingtoni nagykövetségének egyik név nélkül nyilatkozó diplomatája azt mondta, hogy a török haditengerészet egyik ellentengernagya, Mustafa Ugurlu nem volt hajlandó visszatérni hazájába, miután a múlt hónapban a Törökországban elfogatási parancsot adtak ki ellene. Ugurlu július 22-én egyesült államokbeli bázisán hagyta jelvényeit és személyi okmányait, és azóta senki se tud róla semmit.

Eddig sosem fordult elő, hogy török katonai parancsnok menedékjogot kért volna az Egyesült Államokban. A Reuters az esetet a július 15-i törökországi puccskísérlettel hozza összefüggésbe.

A 246 halálos áldozatot követelő puccskísérlet után tömeges tisztogatások kezdődtek a török hadseregnél, a rendőrségnél, a szakszolgálatoknál és az állami apparátusban. Az al-Arabíja hírtelevízió híradása szerint a katonai tábornoki kar tagjainak csaknem harmadát vették őrizetbe.

A török tiszt menedékkérése tovább ronthat a két NATO-beli szövetséges ország, az Egyesült Államok és Törökország kapcsolatain, amelyek amúgy is feszültek amiatt, hogy Washington nem hajlandó kiadni Ankarának az 1999 óta az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónokot, akit Recep Tayyip Erdogan török államfő a hatalomátvételi kísérlet kitervelésével vádol.

Kapcsolódók

Kimaradt?