Kétmillióan maradtak áram és víz nélkül Aleppóban

Közel kétmillió ember maradt áram- és vízellátás nélkül Aleppóban, miután a múlt héten a harcok során kilőtték a civilek számára vízet szállító csővezetékeket.

Az ENSZ azonnali tűzszünetet sürget, hogy meglehessen előzni a humanitárius katasztrófát és élelmiszert, gyógyszereket lehessen beszállítani a hétvégén áttört ostromgyűrűn belül élők számára. A város nyugati részében 345 ezer embert tudnak egyelőre ellátni tiszta ivóvízzel. A város ostromlott részében még mindig 275 ezer civil él. Csak júliusban 10 alkalommal támadtak egészségügyi intézményeket a harcoló felek, Aleppóban összesen 35 orvos maradt.

Aleppó vízvezetékeit és elektromos hálózatát olyan sérülések érték, melyek miatt százezrek maradtak víz és áram nélkül a tikkasztó melegben. A meleg és a vízhiány különösen a gyerekeket és az öregeket fenyegeti. Az Emberi Jogok Szíriai Központja al-Dzsazírának nyilatkozó vezetője szerint a szíriai vezérkar 3000 milicistát vezényelt a város alá, hogy megállítsák az ellenzéki előrenyomulást – írja a HVG.

Kapcsolódók

Kimaradt?