Gránátot dobtak a koszovói parlament épületére

A helyi média értesülései szerint két motoros hajított rakétagránátot az épületre csütörtökön késő este, amikor elhaladtak mellette. A rendőrség nem erősítette meg a sajtójelentéseket. Sérültekről nincs hír.

A koszovói parlament Pristina belvárosának egyik forgalmas utcáján, a kormány épülete mellett van. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó egyik szemtanú szerint a robbanás után a koszovói rendőrség különleges egysége lezárta a törvényhozás épülete körüli területet.

Az 1,8 milliós balkáni országban az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt a feszültség a politikai pártok között. Ellenzéki képviselők többször is könnygázt fújtak a parlamenti ülésterembe, hogy ezzel tiltakozzanak az Európai Unió égisze alatt Szerbiával megkötött egyezség ellen, amely több autonómiát biztosítana a szerb többségű településeknek.

Csütörtökön a koszovói kormány arra kérte a parlamentet, hogy ratifikálja a Montenegróval megkötött határmegállapodást. Az ellenzék úgy véli, Pristina 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak. Emiatt a legnagyobb ellenzéki párt tiltakozást hirdetett, a tömeg azonban gyorsan feloszlott, miután a kérdést végül levették a törvényhozás napirendjéről. A schengeni övezetbe való vízummentes beutazás bevezetéséhez az Európai Unió azt a feltételt szabta Koszovónak, hogy állapodjon meg a vitás határkérdésben Montenegróval.

Kapcsolódók

Kimaradt?