A rendőrség munkáját is vizsgálják a nizzai merénylet után

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy az egy héttel ezelőtti 84 áldozatot követelő nizzai terrortámadás miatt felkérte a rendőrségi felügyeleti szervét a tengerparti városban a nemzeti ünnep estéjén elrendelt biztonsági intézkedések kivizsgálására.

A közigazgatási vizsgálat feladata megállapítani, hogy hány helyi és hány, az országos kapitánysághoz tartozó rendőr teljesített július 14-én este szolgálatot a Promenade des Anglais tengerparti sétányon, ahol a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe.

"A felkérés az áldozatokat és a hozzátartozóikat megillető átláthatóság és igazság érdekében történt, ami mindig is vezérelte a kormányt a szörnyű nizzai merénylet óta" - írta a belügyminiszter, miután az ellenzék után a Libération című baloldali lap is hazugsággal vádolta meg a kormányt.

A lap helyszíni felvételekre hivatkozva csütörtöki számában azt állította, hogy a tengerparti sétányt, amely autómentes övezetté alakult július 14-én este és ahol 30 ezren gyűltek össze a tűzijáték megtekintésére, a városvezetés egyetlen önkormányzati rendőrségi autóval zárta le, az országos rendőrség munkatársai pedig egyáltalán nem voltak jelen.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter cáfolta a lap állításait, s megismételte, hogy az országos kapitányság 64 rendőre segítette aznap a helyiek munkáját Nizzában. Manuel Valls miniszterelnök pedig a támadás másnapja óta azt hangoztatja, hogy a rendőri erők semmilyen hibát nem követtek el a helyszín biztosításakor.

A jobboldali ellenzék napok óta parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kéri a biztonsági intézkedések kivizsgálására, Gérard Larcher, a szenátus elnöke pedig egy "független vizsgálat" elrendelését szorgalmazta. A France2 közszolgálati televízió ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jobboldali vezetésű Nizza belvárosába egy önkormányzati rendelet értelmében tilos 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsival behajtani.

Címlapi illusztrációnk forrása: theborneopost.com

Kapcsolódók

Kimaradt?