Erdogan rendkívüli állapotot rendelt el Törökországban

Három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a múlt heti puccskísérlet miatt Recep Tayyip Erdogan. A török államfő a nemzetbiztonsági kabinet ülése után azt mondta, hogy a rendkívüli intézkedés célja "gyors és hatékony lépéseket tenni a demokráciát, a jogállamiságot és az emberek szabadságjogait fenyegető tényezők felszámolására".

A puccskísérlet után nagyszabású tisztogatás kezdődött a török hadseregben, igazságszolgáltatásban és oktatásban. Öt nap alatt több tízezer embert vettek őrizetbe vagy távolítottak el tisztségéből. A kormány és az elnök szerint az államcsínykísérlet hátterében Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő hitszónok és az általa kiépített "árnyékkormány" áll. "Főparancsnokként magam is teszek róla, hogy megtisztítsuk a fegyveres erőket az összes vírustól" - mondta Erdogan.

A rendkívüli állapot lehetővé teszi a rendeleti úton történő kormányzást, és korlátozhatják az állampolgárok alapvető szabadságjogait. Elrendelését a török alkotmány - amelyet a kormány népszavazással akar módosítani - 120-as cikkelye szabályozza: kiterjedt erőszakos cselekmények, a demokratikus rend szétzilálása vagy a közrend szétesése esetén lehet elrendelni a rendkívüli állapotot. Kijárási, járműforgalmi tilalmat lehet életbe léptetni, be lehet tiltani a gyűléseket és demonstrációkat, a biztonsági erők járműveket és ingatlanokat kutathatnak át és foglalhatnak le, valamint ellenőrizhetik a szárazföldi, a légi és a vízi közlekedést. A hatóságok korlátozhatnak vagy betilthatnak média- és sajtótermékeket az intézkedés idején. A rendkívüli állapotot a hivatalos közlönyben kell bejelenteni, majd a parlament elé terjesztik. A törvényhozásnak áll jogában ugyanis az intézkedés idejéről, feloldásáról és meghosszabbításáról dönteni. A rendkívül állapot a parlament jóváhagyása után lép életbe.

A nemzetbiztonsági kabinet ülése után Erdogan azt mondta, hogy "nem kötünk alkut, ha a demokráciáról van szó". Szerinte megtették a szükséges lépéseket, köztük a gazdaságot érintőket is. Erdogan szerint Törökország leminősítése nem tükrözi a gazdaság valós helyzetét. A török piacon nincsenek likviditási problémák, a központi bank határozottan kezeli a helyzetet és Törökország tartja magát a költségvetési fegyelemhez - mondta Erdogan. Rendkívüli állapotot az egyes tartományokra külön is el lehet rendelni Törökországban, a délkeleti, főként kurdok lakta Diyarbakirban és Sirnakban 1987-ben léptettek életbe rendkívüli állapotot, amelyet csak fokozatosan oldottak fel 2002-re.

Kapcsolódók

Kimaradt?