Nem engedik külföldre utazni a török tudósokat

A török hatóságok megtiltották, hogy a török egyetemi oktatók külföldre utazzanak, a hírek szerint ideiglenesen – derült ki szerdán egy kormánytisztviselő tájékoztatásából.

A török felsőoktatási tanács lépését azzal indokolták, hogy meg akarják akadályozni a puccsisták esetleges távozását az országból. A nyilatkozó azt mondta, hogy egyes előadók vélhetően kapcsolatban álltak a hadseregen belüli csoportokkal, amelyek a múlt héten kísérletet tettek a katonai hatalomátvételre. Részleteket azonban nem közölt ezzel kapcsolatban.

A felsőoktatási tanács kedden bejelentette, hogy menesztett 1577 dékánt. Az Isztambuli Egyetem 95 tanárt bocsátott el. Az oktatási minisztérium pedig bevonta 21 ezer, magánintézményeknél dolgozó tanár engedélyét.

A múlt pénteki puccskísérlet kudarca után a török kormány széles körű tisztogatásba kezdett a közigazgatásban. Több minisztériumból több tízezer embert küldtek el, és az egyetemi vezetők mellett bírákat, rendőröket és ügyészeket is leváltottak vagy menesztettek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?