Négy rendőrt agyonlőttek a rendőri túlkapások elleni amerikai tüntetéseken

FRISSÍTVE: Négy rendőrt agyonlőttek, többet pedig megsebesítettek lőfegyverrel csütörtök éjszaka a texasi Dallasban, ahol erőszakba torkollott az amerikai rendőri túlkapások elleni tüntetés. A két gyanúsítottat letartóztatták.

Az első jelentésekkel ellentétben Dallasban nem két, hanem tíz rendőrt lőttek meg, és négyen közülük meghaltak – jelenti a CNN. Hárman válságos állapotban vannak. Két rendőrt megműtöttek. A rendőrség szerint két férfi nyitott tüzet a rendőrökre. A Fox televízió helyszíni tudósítása szerint Dallas belvárosában kaotikussá vált a helyzet. A belváros felett helikopterek köröznek.

Chicagóban, New Yorkban, a texasi Dallasban, a minnesotai St.Paulban és a louisianai Baton Rouge-ban is tömegtüntetések kezdődtek a rendőri túlkapások miatt. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban két rendőr intézkedés közben agyonlőtt egy fegyvertelen férfit, csütörtökön reggel pedig a minnesotai Falcon Heightsben (St.Paul városa mellett) egy rendőr forgalmi igazoltatás közben lőtt le egy férfit. Mindkét esetben a rendőrök fehérek voltak, az áldozatok afroamerikaiak.

Barack Obama elnök amerikai újságíróknak Varsóban – a NATO-csúcsértekezlet helyszínén – nyilatkozva azt mondta: minden amerikainak van oka aggódni, mert nem elszigetelt incidensekről van szó, ezek a bűnügyi igazságszolgáltatás rendszerében meglévő faji egyenlőtlenségek jelei.

Letartóztatták a gyanúsítottakat

FRISSÍTÉS: A dallasi rendőrség letartóztatta csütörtök éjjel azt a két orvlövészt, akiket az esti békés tüntetésen lelőtt rendőrök meggyilkolásával gyanúsítanak. Bejelentették azt is, hogy tizenegy rendőrt lőttek meg, és közülük négyen haltak meg, három pedig változatlanul válságos állapotban van.

"A lakosság már nincs veszélyben" - jelentette helyi idős szerint éjjel negyed kettőkor a Fox televízió riportere, miután őrizetbe vették a két orvlövészt. A rendőrség köröztette a gyanúsítottak fotóit; az egyikük feladta magát, a másikat a rendőrök fogták el. Az első, kiszivárgott információk szerint a két orvlövész minél több rendőrt akart lelőni. A rendőrség az egyik gyanúsított tartózkodási helyéhez közel egy gyanús csomagot is talált, ezt egy tűzszerész egység vizsgálja.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?