Thatcher után ismét női miniszterelnöke lehet a briteknek

Theresa May belügyminiszter és Andrea Leadsom energiaipari államtitkár kapta a legtöbb szavazatot a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelölt-választásának csütörtökön tartott második fordulójában, így a párttagság közülük választhatja meg őszig az új konzervatív vezetőt, aki egyben Nagy-Britannia következő miniszterelnöke is lesz. 

Mayre a csütörtök este ismertetett adatok szerint az alsóházi konzervatív frakció 199 tagja szavazott. Andrea Leadsom 84 voksot szerzett. A keddi első forduló után versenyben maradt Michael Gove igazságügyi miniszterre 46-an voksoltak, és a szabályok értelmében ő - mint a legkevesebb szavazatot szerző jelölt - kiesett a további versengésből.

A 125 ezer fizető párttag szeptember 9-én lezáruló szavazásának győztese Margaret Thatcher után Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz. A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből.

Kapcsolódók

Kimaradt?