Boris Johnson nem indul a brit kormányfői versenyben

Támogatja a Toryk következő vezetőjét, de ő maga nem indul a brit kormányfői versenyben London volt polgármestere, Boris Johnson.

A hírt maga Johnson jelentette be, azt mondta, támogatni fogja a Toryk következő vezetőjét, egyben az új brit miniszterelnököt, de „az nem én leszek ”. Johnsont azért is tartották sokan esélyesnek, mert ő a kilépéspárti konzervatívok legnevesebb és leghatásosabb képviselője volt – írja a hvg.hu.

Boris Johnson nyilatkozatát megelőzően Michael Gove igazságügyi miniszter bejelentette indulását a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért – és így a miniszterelnöki posztért. Ugyancsak bejelentette indulását Theresa May belügyminiszter. May indulása várható volt, Gove bejelentése viszont meglepetés, mivel ő korábban azt mondta, hogy nem kívánja átvenni a miniszterelnöki tisztséget az ősszel távozó David Camerontól.

Gove és Johnson a Brexit-párti tábor frontembere volt, egymással szoros szövetségben irányítva a kampányt. Gove azonban csütörtöki nyilatkozatában közölte: véleménye szerint Johnson nem lenne alkalmas vezetői tisztségre. A BBC értesülései szerint Andrea Leadsom energetikaügyi miniszter is pályázik a miniszterelnöki posztért.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?