Megkezdődött a brit uralkodó hivatalos 90. születésnapjának háromnapos ünnepsége

Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 90 esztendős II. Erzsébet királynő „hivatalos" születésnapját.

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje - 1952 óta, vagyis 64 éve - regnáló uralkodójának „hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

 A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

 Az elgondolás ezúttal többé-kevésbé bevált: London népe szombaton felhős, de eső nélküli időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.

 A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

 II. Erzsébet királynő 64. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében.

 A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta - egyetlen év kivételével - mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

 Az idei Trooping the Colour különleges jelentőségű volt, hiszen az évezredes angol-brit monarchiának még soha nem volt 90 esztendős uralkodója. Ráadásul az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népei kettős születésnapot ünnepelhetnek, hiszen II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg pénteken töltötte be 95. életévét.

 A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már tavaly szeptember 9-én megdöntötte, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon, átadva saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját a történelemnek.

Jövőre újabb jeles évfordulókat ünnepelhetnek az alattvalók: februárban lesz 65 éve, hogy II. Erzsébet királynő trónra lépett, jövő novemberben pedig az uralkodó és Fülöp herceg 70. házassági évfordulója lesz esedékes.

Az uralkodói házaspár az idei parádéra is hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában 1600 katona tisztelgett díszszemlével a 90 esztendős királynő előtt.

Az ünneplés vasárnap folytatódik, minden idők legnagyobb londoni utcabáljával, amelyre tízezer meghívott vendéget várnak.

Ennek helyszíne is a Mall sugárút lesz, amelynek teljes, egymérföldes - 1,6 kilométeres - hosszában piknikasztalokat állítanak fel.

A gigantikus utcabál tízezer vendége közül 7500-an annak a 628 jótékonysági szervezetnek az aktivistái, amelyeket a királynő patronál, 1500 részvételi jegyet a rendezvény hivatalos szponzorai kaptak, ezer belépőre pedig bárki pályázhatott; ezeket nyilvános sorsolással osztották ki februárban.

Kapcsolódók

Kimaradt?