Visszakapják gyermekeiket a Bodnariu-szülők

Visszakapja mind az öt gyermekét a Norvégiában élő román-norvég család, miután sikerült kiegyezniük Naustdal város hatóságával - tájékoztat a Mediafax.

A családtagok azzal a kéréssel fordultak a nyilvánossághoz, hogy a következő napokban tartsák tiszteletben a nyugalomhoz és intimitáshoz való jogukat, hiszen a gyermekeknek vissza kell illeszkedniük. A Bodnariu család közleményében arról nem szólt, hogy mit tartalmaz a megállapodás, csupán megköszönik a támogatást.

Mint arról már beszámoltunk, több hónapja annak, hogy a család öt gyermekét a szülők akarata ellenére gondozásába vette a norvég gyermekvédelmi hatóság, a Barnevernet. Az ügynek nagy visszhangja lett Romániában: tüntetéseket tartottak a család mellett, megszólalt az államfő, a miniszterelnök, a külügy, és román parlamenti politikusok egy csoportja Oslóba készül meggyőzni a norvég törvényhozókat, hogy módosítsanak a jogszabályaikon.

A Bodnariu család tíz éve él Norvégiában. Az apa, Marius Bodnariu végzettségét tekintve számítástechnikai mérnök, Naustdal polgármesteri hivatalában dolgozik. Norvég felesége, Ruth kórházi ápoló. Bukarestben ismerkedtek össze.

Kálváriájuk november közepén kezdődött, miután a tanerők egyike a gyermekvédelmi hatóságnál jelentette, hogy a szülők verik a gyermekeket. A pedagógus azt elismerte, hogy az iskolába járó nagyobbik gyerekek (egy 7 és egy 9 éves) tiszták, gondozottak, és nem viselik testükön fizikai erőszak nyomát, de állítólag gyakorta panaszkodtak arra, hogy Bodnariuék olykor elfenekelték őket. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Csütörtökön az európai parlament elfogadott egy olyan határozattervezetet, amely a Bodnariu család mellett foglalt állást.

Kapcsolódók

Kimaradt?