Jeleket küldhetett a tenger fenekéről az EgyptAir lezuhant gépe

Egy francia hadihajó olyan jeleket észlelt, amelyeket feltehetően a közel két hete a Földközi-tengerbe zuhant egyiptomi utasszállító repülőgép két feketedobozának egyike ad le - közölte szerdán az egyiptomi közlekedési minisztérium a katasztrófa körülményeit vizsgáló testületre hivatkozva.

Egyelőre nem tudni, hogy a pilóták beszélgetéseit vagy a repülési adatokat rögzítő feketedoboz jeleit fogták be.

A minisztérium szerint a keresésbe bevont térségbe kedden megérkezett, Laplace nevű francia hajó fogta a jelzéseket a tengerfenékről. Hozzáfűzték, hogy a Deep Ocean Search mélytengeri kutatással foglalkozó vállalat John Lethbridge nevű hajója a héten csatlakozik a kereséshez.

A tengerfelszín alatti kereséshez szükséges berendezésekkel felszerelt Laplace három különleges detektort visz fedélzetén, amelyek képesek fogni és bemérni a feketedobozok jelzéseit. A keresés területét már korábban sikerült egy öt kilométer átmérőjű területre leszűkíteni.

A tárca szerint ha bebizonyosodik, hogy valóban az egyik feketedoboz jeleit észlelték, akkor is egy hetet kell várni, amíg megérkezik a helyszínre az a hajó, amely fel tudja hozni a tengerfenékről a berendezést.

Az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó MS804-es járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett, körülbelül 35 perccel a tervezet leszállás előtt, épphogy belépve az egyiptomi légtérbe. Azóta csak néhány sodródó roncsdarabot, illetve emberi testrészeket találtak a tengerben a görög Kárpathosz sziget közelében, a géptest nem lett meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?