Merkel: a vállalt humanitárius kötelezettségeket gyakran senki nem teljesíti

A humanitárius válsághelyzetek megoldása érdekében vállalt kötelezettségeket gyakran senki nem teljesíti - figyelmeztetett Angela Merkel német kancellár hétfőn Isztambulban, a Humanitárius Világ-csúcstalálkozón (World Humanitarian Summit) tartott beszédében.

Merkel hangsúlyozta: Németország azt szeretné, hogy a vállalt kötelezettségek teljesüljenek.

Hozzátette: mindannyian ugyanazon a bolygón élünk. Mindenkinek csak egy élete van és jogában áll, hogy azt emberhez méltó és értelmes módon élje, amihez a lehetőséget meg kell adni.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára arról beszélt, hogy néhány embernek a pénz, a hírnév, a hatalom a fontos, de itt és most az igazságot, a reményt, valamint az emberiség közös jövőjét kell képviselni.

"Nem csak bizonyos emberek életben maradásáról van szó, hanem arról, hogy mindenki számára emberhez méltó életet tudjunk biztosítani. Még soha nem látott globális léptékű intézkedésekre van szükség" - húzta alá a koreai politikus.

A főtitkár kiemelt feladatnak minősítette a konfliktusövezetekben a polgári lakosság és az emberi jogok védelmét. Ban szorosabb együttműködésre kérte a humanitárius szervezeteket, valamint arra szólította fel a világ vezetőit, hogy osszák meg a krízisek okozta terheket.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagállamára utalva kritikus hangon fogalmazott. Min mondta. határozott, gyors, átlátható és elszámoltatható ENSZ-re van szükség.

"Mindig hangoztatjuk, hogy a világ ötnél több országból áll. Az ENSZ eredeti célja az volt, hogy megóvja az emberiséget a pusztulástól. A szervezet történetének több mint 70 éve azonban pont ezen a területen sikertelenséget mutat, amiért elsősorban a Biztonsági Tanácsot terheli a felelősség" - szögezte le a török elnök., aki szerint ez a szíriai konfliktus kitörése óta is tisztán látható.

"Az emberiség sorsát nem lehet öt ország politikai érdekei alapján eldönteni. Ezt sem az ész, sem a lélek nem fogadja el. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformra van szüksége, hogy tükrözze a regionális és kulturális viszonyokat" - húzta alá Recep Tayyip Erdogan.

Az isztambuli az ENSZ történetének első világszintű humanitárius csúcstalálkozója.

Kapcsolódók

Kimaradt?