FRISSÍTVE: Terrortámadás miatt zuhanhatott a tengerbe a Párizsból Kairóba tartó repülőgép?

FRISSÍTVE: A kairói légi közlekedési miniszter nem erősítette meg délutáni sajtótájékoztatóján, hogy lezuhant a Földközi-tenger felett csütörtökön az EgyptAir légitársaság gépe 56 utassal és tízfős személyzettel a fedélzetén. Az Airbus 320-as mintegy félórányira volt célállomásától, amikor eltűnt a radarról. Megkezdődött a gép felkutatása, de a a roncsokat még nem találták meg.

Hírügynökségek szerint a Párizsból Kairóba tartó MS804-es járat egyik környékbeli repülőtéren sem szállt le, és amikor nyoma veszett, mintegy 280 kilométerre volt az egyiptomi partoktól. Másrészt kiderült, hogy több mint egy órával az eltűnés után az egyiptomi katonaság vészjelzést rögzített, amelyet valószínűleg a gép automatikus vészjelző rendszere adott le. 

FRISSÍTÉS: Francois Hollande francia elnök megerősítette, hogy a repülőgép lezuhant. Csütörtöki sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy semmilyen okot nem lehet kizárni, így a terrortámadás is szóba jöhet. Felajánlotta Franciaország segítségét a kereséshez - írja a 24.hu.

A gép szerda késő este szállt fel a Charles de Gaulle reptérről, és hajnali 2 óra 30 perckor vesztették el vele a kapcsolatot. Ekkor már az egyiptomi légtérben tartózkodott a gép.  A személyzet nem adott le vészjelzést, amiből arra lehet következtetni, hogy hirtelen bekövetkezett esemény okozta a katasztrófát.A légitársaság először arról tájékoztatott, hogy  repülő mintegy 80 mérföldre, nagyjából 10 percre az egyiptomi légtértől tűnt el, majd ezt pontosították.  A repülő 37 000 láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett. 

A brit és a görög sajtó arról írt, hogy egy görög kereskedelmi hajó legénysége "lángokat" látott a levegőben nagyjából akkor, amikor a gép eltűnt.  A történtek miatt Francois Hollande francia elnök válságstábot hívott össze a kulcsfontosságú minisztériumok vezetőinek részvételével.

Hatvanhat ember veszhetett oda

A fedélzeten 56 utas és egy tízfős személyzet volt. Az utaslistából kiderül, hogy 30 egyiptomi, 15 francia állampolgár és két iraki utazott a gépen, valamint egy-egy brit, belga, kuvaiti, szaúdi, szudáni, csádi, portugál, algériai és egy kanadai állampolgár.

Az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt. A honlap adatai megerősítik, hogy a gép 37 000 láb magasan repült. Utolsó ismert sebessége 534 csomó, ami körülbelül 990 kilométer óránként.

Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását, de csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt tart abba a térségbe, ahol a gépet utoljára észlelték, valamint helikopterek állnak készenlétben egy görög szigeten. A francia miniszterelnök jelezte, hogy készek támogást nyújtani a mentéshez, ha erre Kairó igényt tart. 

Kairó a roncsok megtalálásáig nem beszél légi katasztrófáról

"Addig nem tudom megerősíteni, hogy (a Párizsból Kairóba tartó egyiptomi) gép lezuhant, amíg meg nem találjuk a roncsokat" - jelentette ki Saríf Fathi egyiptomi légi közlekedési miniszter csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. A tárcavezető szerint azonban nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt, mint hogy műszaki hiba okozta a katasztrófát.

A miniszter még az előtt nyilatkozott, hogy a görög állami televízió azt jelentette, az eltűnt egyiptomi utasszállító repülőgép roncsdarabjait megtalálták a Görögországhoz tartozó Kárpathosz szigettől délre.

A tárcavezetőre záporozó, indulatoktól fűtött kérdésekre reagálva Fathi rendre megismételte: "a jelenlegi helyzetnek megfelelő egyetlen kifejezés, hogy a repülőnek nyoma veszett."

Az alig szóhoz jutó miniszter leszögezte: "ennek számtalan oka lehet, mindeddig azonban nem tudjuk pontosan, hogy azok mik". Hozzátette azonban: "semmilyen lehetőséget nem zárunk ki, egy terrortámadást sem".

Arabról angol nyelvre váltva a tárcavezető azt mondta, hogy "nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt, mint hogy műszaki hiba".

Arról is beszélt, hogy ezidáig egyik utassal kapcsolatban sem merültek fel biztonsági problémák, az utasok vizsgálata jelenleg is folyik.

Azt is elmondta, hogy a hatóságok ismerik a repülőn tartózkodó utasok neveit, visszautasította azonban azok nyilvánosságra hozatalát, annak "társadalmi és lelki hatásaira" hivatkozva.

Fathi hangsúlyozta, hogy Kairó vendégül látja az utasok hozzátartozóit, akikkel megosztanak minden eddigi értesülést a történtekről. 

A tárcavezető szerint az utolsó kapcsolatfelvétel a személyzettel 2.30 órakor történt, mielőtt a gép belépett volna az egyiptomi légtérbe.

Egy Fathi segítségére hívott illetékes közölte, hogy a nyomozást vezető állam Egyiptom, magában a vizsgálatban ugyanakkor részt vesz a gépet, egy Airbus A-t  gyártó cégnek otthont adó Franciaország, és London is bejelentette ilyen irányú igényét, mivel a gépen ült egy brit állampolgár is.

Az egyiptomi tárcavezető visszautasította azokat a híreket, amelyek szerint a gépet a párizsi útja előtt megállították volna Tunéziában. Fathi szerint a repülő Kairóból valóban Tunéziába repült, de onnan a terveknek megfelelően vissza is tért, és aztán ment tovább Párizsba. A repülő Tunéziát megelőzően még Eritreában is járt az eltűnése előtti 24 órában.

Azokkal a hírekkel kapcsolatban, amelyek szerint egy órával az eltűnés után az egyiptomi katonaság egy, a gép automatikus vészjelző rendszere által leadott vészjelzést rögzített, a tárcavezető azt mondta: egy illetékes hibát követett el, ezért később vissza is vonta korábbi kijelentését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?