Izrael nem vállalja a felelősséget a Hezbollah-vezető haláláért

A jelek szerint nem Izrael a felelős Musztafa Badreddínnak, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet egyik magas rangú katonai parancsnokának a haláláért - közölte a Háárec című újság honlapja péntek reggel.

A Háárec szerint éjjel a damaszkuszi nemzetközi repülőtér közelében történt a Musztafa Badreddín életét kioltó robbanás. Izraeli politikai vagy katonai vezetők hivatalosan nem nyilatkoztak a Hezbollah katonai parancsnokának haláláról, de a lap szerint a jelek alapján nem Izrael a felelős.

A Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja péntek reggel azt közölte, hogy noha számos arab nyelvű hírforrás egy izraeli légicsapással magyarázta a Badreddínt megölő robbanást, de maga a Hezbollah nem állítja, hogy Izrael végezte volna ki magas rangú vezetőjét. 

Badreddín a Hezbollah fegyveres szárnya katonai parancsnokának, Imád Mugníjének a sógora volt. Vádlott volt abban a perben, amelyet az ENSZ támogatásával felállított különleges törvényszék folytat Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök 2005-ben történt meggyilkolásának ügyében. Kuvaitban halálra ítélték egy 1983-as pokolgépes robbantássorozatban betöltött szerepe miatt. 1990-ben, amikor Irak megtámadta Kuvaitot, Badreddín megszökött börtönéből. A feltételezések szerint az utóbbi időben többek között Iránban bujkált.

A 2011 óta tartó szíriai polgárháborúban az Irán támogatását élvező libanoni milícia Bassár el-Aszad elnök oldalán harcol, és rendszeresen lő ki rakétákat Izrael területére is. Izrael nemrég beismerte, hogy több tucat légicsapást mért a Hezbollah állásaira Szíriában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?