banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Afgán titkosszolgának álcázott tálibok lőhették le a román katonákat

Afgán titkosszolgának álcázott tálibok lőhették le a román katonákat Afganisztánban - tájékoztat a Mediafax az AFP-re hivatkozva. A hírügynökség szerint a tüzet nyitó személyeket a NATO katonái agyonlőtték.

Mint arról már beszámoltunk, szombaton a védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy meghalt két romániai katona, egy pedig megsebesült Afganisztánban, a Kandahár város közelében, szolgálatteljesítés közben. A katonák a tavaly kezdődött Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű, kiképzésre, támogatásra és tanácsadásra összpontosító új afganisztáni misszió keretében teljesítettek szolgálatot.

A tárca szombaton nem részletezte, mi történt pontosan. Csak annyit közölt, hogy a katonáknak a helyszínen elsősegélyt adtak, majd a legközelebbi katonai kórházba szállították őket. Dumitrescu Iulian őrmester és Vizireanu Adrian szakaszvezető nem élte túl az incidenst, a harmadik katona állapotáról szombaton úgy tájékoztattak, hogy stabil, és egy németországi kórházba szállítják.

Az afgán hatóságok további egy sérült személyről számoltak be. 

Afganisztánban egyre gyakrabban szivárognak be a titkosszolgálat tagjai közé olyan tálibokkal szimpatizáló személyek, akik külföldi katonákat ölnek. Az utóbbi időben tíz szolgálatot teljesítő személyt gyilkoltak meg hasonló akciókban.

Románia eddig 25 katonáját veszítette el Afganisztánban.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?