Kim Dzsongun küzdeni fog a világ atomfegyvermentesítéséért

Észak-Korea nem fogja használni nukleáris fegyvereit, csak akkor, ha atommal rendelkező "agresszív erők" támadnak rá - mondta Kim Dzsongun észak-koreai vezető, akinek a kormányzó Koreai Munkáspárt kongresszusán elhangzott beszédét vasárnap közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

Kim Dzsongun "felelősségteljes államnak" nevezte Észak-Koreát, amely - mint hangsúlyozta - csak akkor veti be atomfegyvereit, ha szuverenitását megsértik olyan "agresszív erők", amelyek szintén rendelkeznek atomfegyverrel. Hozzátette: országa hűségesen teljesíteni fogja az atomfegyverek elterjesztésének megakadályozására vonatkozó kötelezettségeit, és küzdeni fog a világ atomfegyver-mentesítéséért.

A Koreai Munkáspárt és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság kormánya arra törekszik, hogy rendezze és megszilárdítsa kapcsolatait minden olyan országgal, amely - még ha a múltban ellenséges magatartást tanúsított is - a jövőben tiszteletben tartja az ország szuverenitását - jelentette ki az észak-koreai vezető.

Kim Dzsongun azután fejtette ki ezeket a gondolatokat, hogy a pártkongresszus pénteki megnyitóján országa nukleáris tesztjeinek sikereivel büszkélkedett. "A hetedik pártkongresszus évében a hadsereg és a nép nagy sikerrel megvalósította az első hidrogénbomba tesztjét és egy földmegfigyelő műhold, a Kvangmjongszong-4 indítását ... " - jelentette ki a 33 éves észak-koreai vezető, aki már többször tudatta a világgal, hogyÉszak-Korea atomhatalommá vált,s hogy olyan politikát kíván folytatni, amely az ország gazdaságának és nukleáris arzenáljának egyidejű fejlesztését tűzi ki célul.

Észak-Korea január elején immár negyedik kísérleti atomrobbantását hajtotta végre, egy hónappal később pedig műholdat állított pályára ballisztikus rakétával. Emiatt a nemzetközi közösség minden korábbinál szigorúbb büntetőintézkedéseket rendelt el Phenjannal szemben.

Kapcsolódók

Kimaradt?