Észak-Koreában semmit nem tudnak a biztonságos szexről

Észak-Koreában nemigen létezik családtervezés, az emberek gyakorlatilag semmit nem tudnak a biztonságos szexről – írja a zárt ázsiai ország disszidenseinek beszámolói alapján az NK News.

„Phenjanban felnőve soha életemben nem hallottam az óvszerről. Azt sem tudtam, mi az” – mondta a lapnak a neve elhallgatását kérő disszidens, aki Délre érkezve valóságos sokkot kapott, amikor megtudta, hogy ott az iskolákban tantárgy a szexuális felvilágosítás. 

Óvszert nagyon nehéz beszerezni, az ondóvezeték elkötése fel sem merülhet, a fogamzásgátlás egyetlen formája a spirál felhelyezése. A szexet a hedonizmus egyik formájának tekintik, amiről tilos beszélni vagy gyakorolni. Ezért nem nézhetnek az észak-koreaiak pornót sem; akit elkapnak, azt politikai fogolyként kezelik, és ennek megfelelően büntetik. A külföldről becsempészett filmek – így a pornó – büntetése pedig egyenesen halál. 

Mivel nincs felvilágosítás, az emberek – különösen a nők – gyakorlatilag nem tudnak a nemi úton terjedő betegségekről, illetve a megelőzésükről sem. Az egyik legnagyobb szégyen, ha az ember mégis megfertőződik; a dolog annyira kínos, hogy a betegek inkább szenvednek, de nem mennek orvoshoz. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?