Tüntetőket vettek őrizetbe egy épülő finn atomerőműnél

Finnország északnyugati részén harmincöt atomenergia-ellenes tüntetőt vettek őrizetbe egy orosz részvétellel épülő atomerőműnél történt zavargásokkal összefüggésben - közölte pénteken a helyi rendőrség.

Az eset csütörtök este történt Pyhäjokiban. A tüntetők már korábban is tiltakoztak ott.

A megmozdulás békésnek indult, de később a résztvevők figyelmen kívül hagyták a rendőrök utasításait, kövekkel dobálták meg őket és rendőrautókat gyújtottak fel.

A múlt kedden demonstrálók, a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulójára időzítve, tiltakoztak a leendő Hanhikivi atomerőmű előtt. Tízen behatoltak az építési területre. Mások lefeküdtek az építkezéshez vezető útra. Többeket őrizetbe vettek. Szerdán a hatóságok 37 embert megbírságoltak.

A csernobili katasztrófa idején Finnországnak is kijutott a radioaktív felhőkből: a szél Csernobil felől Skandinávia felé fújt, ahol megemelkedett a sugárzási szint. Az atomerőművi baleset miatt egy teljes évtizedre leálltak Finnországban az atomenergetikai fejlesztésekkel.

A Fennovoima cég erőművének tervét sok finn ellenzi, mert az orosz beszállítás révén szorosabbra fonódna az energetikai kapcsolat az EU-tagállam Finnország és Oroszország között annak ellenére, hogy az ukrán válság miatt feszültség van a Nyugat és a Kelet között. 

A Roszatomnak 34 százalékos része van a 7 milliárd eurós beruházásban. A reaktor szállításán túl a létesítmény finanszírozását is az orosz állami cég intézi. Az erőműnek egy 1200 megawattos reaktora lesz, és a tervek szerint 2024-ben kezdi meg az áramtermelést. Ez lesz Finnország hatodik atomerőműve.

Kimaradt?