Engedélyezték a melegházasságot a katolikus Kolumbiában

Engedélyezte a melegházasságot az alkotmánybíróság helyi idő szerint csütörtökön a többségében konzervatív, római katolikusok lakta Kolumbiában. Az azonos nemű párok már évek óta köthetnek regisztrált élettársi kapcsolatot, az alkotmánybíróság csütörtöki ítélete értelmében azonban első alkalommal nyílik lehetőségük arra, hogy a heteroszexuális párokhoz hasonló módon lépjenek házasságra.

A testület ezzel évek óta húzódó jogi vitának a végére tett pontot. Az alkotmánybíróság már 2011-ben felszólította a kolumbiai kongresszust, hogy törvényi keretek között tegyék lehetővé az azonos neműek közötti házasságkötést. A szabályozás a törvényszék által 2013 közepéig megszabott határidőre nem készült el, és ezt követően a bíróságok számára nem volt egyértelmű, hogy az azonos neműek közötti élettársi kapcsolat házassággá minősíthető-e.

A csütörtöki döntés mindenesetre nem okozott meglepetést a latin-amerikai országban, miután áprilisban a testület elutasította az egyik bíró véleményét, amely megakadályozta volna, hogy a közjegyzők házasságként regisztrálják az azonos neműek közötti élettársi kapcsolatot. Az intézkedéssel Kolumbia belépett a melegházasságot legalizáló dél-amerikai országok nem túl népes körébe: a kontinensen eddig Argentína, Brazília és Uruguay engedélyezte a homoszexuális párok házasságra lépését.

Kapcsolódók

Kimaradt?