Pénzjutalmat kapnak a Norvégiából hazatérő migránsok

Tizennégy ezer lejnek megfelelő összeget ajánlott fel Norvégia az első 500 olyan bevándorló részére, akik önként elhagyják az országot - írta a Russia Today a norvég bevándorlási hivatal bejelentésére hivatkozva.

Az „akció” hétfőn indult és másfél hónapig tart. Aki nem tartozik bele az első 500 jelentkezőbe, az is megkapja az ígért összeg kétharmadát utazási költségként.

Sylvi Listhaug bevándorlásügyi miniszter szerint már épp ideje volt, hogy extra pénzzel fordítsák meg a migrációs áradatot, ami nemcsak a bevándorlóknak jó: a norvég állam rengeteget tud spórolni hosszútávon a jutalmak kifizetésével, hiszen a migránsok átmeneti elszállásolása óriási költséggel jár.

„Rengetegen vannak, akik nem szorulnak oltalomra, és a kérelmüket előbb-utóbb visszautasítanánk. Ezzel a plusz pénzjutalommal pont ennek a csoportnak a hazajutását akarjuk megsürgetni” - tette hozzá.

A miniszter épp a napokban próbálta átélni, milyen lehet migránsként hajózni a Földközi-tengeren. Leszbosz szigetére látogatott, menekültekkel és civil segítőikkel is találkozott, sőt, még mentőhajón is utazott az Égei-tengeren, ahol a kamerák előtt a vízbe vetette magát, hogy „valóban” átélje, mit éreznek a bevándorlók, ha süllyed a hajójuk.

A bevándorlásügy másik munkatársa, Camilla Wilberg pedig azt hangsúlyozta, hogy vannak olyan migránsok, akik már régóta egy ilyen jutalomra vártak. „Abban reménykedünk, hogy akik szállás reményében, túl magas elvárásokkal érkeztek Norvégiába, minél hamarabb hazamennek és ott folytatni tudják a megszokott életüket” - mondta a sajtónak.

A norvég integrációs és bevándorlásügyi hivatal (UDI) már decemberben közölte, hogy a bevándorlók közül sokan érdeklődtek a pénzjutalommal járó hazaút után. A minisztérium 31 önkormányzat épületére fogja kiragasztani több nyelven is a „bónuszos hazaút” információit.

Kapcsolódók

Kimaradt?