Száz számra gyilkoltak és raboltak gyermekeket Etiópiában

208 embert megöltek és 108 gyereket elraboltak fegyveresek Etiópiában. Az áldozatok Dél-Szudánból menekültek az országba.
Legkevesebb kétszáznyolc emberrel végeztek és száznyolc gyereket raboltak el dél-szudáni fegyveresek Etiópia nyugati részén - közölte vasárnap egy etiópiai tisztségviselő.

Getachew Reda etiópiai kormányszóvivő azt mondta, a halálos áldozatok száma az előző napi 140-ről 208-ra emelkedett. További 75 ember megsebesült.A támadók elraboltak 108 gyereket és elhajtottak kétezer haszonállatot. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy az etióp védelmi erők lépéseket tesznek az ügyben. A rajtaütés az Afrika szarván fekvő Gambela régióban történt még pénteken. A térségben több mint 284 ezer dél-szudáni menekült gyűlt össze, akik az országban dúló erőszak és éhezés miatt kényszerültek otthonaik elhagyására. Gambelai tisztségviselők később azt mondták, szombaton etiópiai katonák lépték át a határt, hogy üldözőbe vegyék a támadókat.

A térségben korábban is történtek hasonló, bár a mostaninál kisebb nagyságrendű rajtaütések. Helyi tisztségviselők nem tartják valószínűnek, hogy a fegyvereseknek köze lenne a dél-szudáni kormányerőkhöz vagy a felkelőkhöz. Dél-Szudánban 2013 vége óta tart az erőszak, amely a Salva Kiir elnök és Riek Machar, az ellenzéki lázadók vezetője közötti hatalmi harcból robbant ki, és amelynek elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult, hogy a két politikus különböző népcsoport tagja. A harcok során ezrek vesztették életüket, és mintegy kétmillióan menekültek el otthonaikból.A legtöbben a Dél-Szudánnal szomszédos országokban kerestek menedéket.

Kapcsolódók

Kimaradt?