Bajor vonattragédia: telefonjával játszott a forgalomirányító tiszt

Előzetes letartóztatásba helyezték kedden a februári bajorországi vonatbalesetért felelősnek tartott forgalomirányító tisztet.

A traunsteini ügyészség közleménye szerint a forgalomirányító tiszt kétszer is hibázott. Először szabad jelzést adott két egymással szemben haladó vonatnak a Bad Aibling Kurpark vasútállomás és a Kolbermoor vasútállomás közötti egyvágányos szakaszra, és amikor észrevette a tévedést és figyelmeztetni akarta a vonatvezetőket, rossz gombot nyomott meg a forgalomirányító rendszer érintőképernyőjén.

Ez azért fordulhatott elő, mert elvonta a figyelmét egy számítógépes játék, amellyel mobiltelefonján játszott – írják a közleményben.

A 39 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölés és testi sértés, valamint a vasúti közlekedés veszélyeztetésének alapos gyanúja miatt helyezték előzetes letartóztatásba. Elismerte, hogy a baleset előtti percekben játszott a mobiltelefonjával, de vitatja, hogy ez elvonta figyelmét a munkájáról.

A Meridian vasúttársaság két szerelvénye február 9-én korán reggel nagy sebességgelfrontálisan ütközött a Münchentől körülbelül 40 kilométerre délkeletre húzódó Holzkirchen-Rosenheim vasútvonal egyik éles kanyarulatában, erdős területen.

A vonatvezetők valószínűleg közvetlenül az ütközés előtt látták meg a velük szemben közlekedő szerelvényt, nem maradt idő fékezésre és a két regionális személyszállító vonat egymásba rohant. A balesetben 11 ember meghalt, 24-en súlyosan, 61-en könnyen megsérültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?