Török belügyminiszter: azonosították az isztambuli merénylőt

DNS-minta alapján minden kétséget kizáróan azonosították az öt halálos áldozatot követelő isztambuli öngyilkos merénylet elkövetőjét - jelentette be Efkan Ala török belügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón.

Mehmet Öztürk 1992-ben született a délkelet-törökországi Gaziantep városban és az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezettel állt kapcsolatban - hangsúlyozta a belügyminiszter.     

Hozzátette: a fiatal férfi nem szerepelt sem a rendőrség, sem a csendőrség körözési nyilvántartási rendszerében. Az elkövető és az IÁ közötti kapcsolat feltárásáról folytatódik a nyomozás.

A szombati támadással összefüggésben eddig 5 embert vettek őrizetbe - közölte Efkan Ala.

Szombat délelőtt öngyilkos merénylő robbantott Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, a város európai részében található a Függetlenség sugárúton (Istiklal Caddesi). Az öngyilkos merénylő négy ember életét oltotta ki, közülük három izraeli állampolgár. Az egészségügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy a robbantás 36 sebesültje közül 12 részesül még kórházi ellátásban, közülük négy állapota súlyos.

A Dogan török hírügynökség értesülései szerint Öztürk 2013-ban elhagyta szüleit, eltűnt, amit családja jelzett is a hatóságoknak, állítólag Isztambulba ment.

A Habertürk török lap rendőrségi forrásokra hivatkozva vasárnap arról írt, hogy Mehmet Öztürköt a térfigyelő kamerák felvételei alapján felismerte apja, akit a támadás végrehajtójának azonosítása érdekében a hatóságok a délkelet-törökországi Gaziantep városból szombaton Isztambulba szállítottak. Később a családhoz eljuttatott képsoroknak köszönhetően a rokonság többi tagja is megerősítette az elkövető személyét. A DNS-tesztet ez után készítették el.

Öztürk édesapja a Vatan című napilapnak azt nyilatkozta, hogy fia hosszú ideje eltűnt, a merénylet előtt azonban Isztambulból még felhívta őt telefonon. Az újság értesülései szerint a férfi fémgolyókkal kevert TNT robbanóanyagot használt a robbantáshoz.

Törökországban már eddig is nagy volt a feszültség, miután az elmúlt hetekben két autóbombás merényletet is elkövettek Ankarában, mindkettőért a PKK egyik fiókszervezete vállalta a felelősséget. Február közepén katonákat szállító autóbuszok mellett robbantottak a merénylők, 28 ember halálát okozva. Múlt vasárnap egy zsúfolt autóbusz ellen követtek el robbantást a török főváros legforgalmasabb utcájában, és a két támadóval együtt 37 ember vesztette életét. Isztambul egy turisták által szintén gyakran látogatott helyszínén, a Sultanahmet téren január 12-én öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A robbantásban tíz ember meghalt - mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé.

A török hatóságok a hét végén Ankarában és Isztambulban is fokozták a biztonsági intézkedéseket a kurd tavaszünnep, a március 21-én beköszöntő newroz közeledtével, amelyet a törökországi kurdok hagyományosan nemzeti azonosságuk megerősítésére használnak, jogaik bővítését követelve.

Kapcsolódók

Kimaradt?