Lehetséges merényleteket akadályoztak meg Párizsban

Négy feltételezett radikális iszlamistát vettek őrizetbe a francia hatóságok Párizsban. Egy lehetséges merénylet miatt már figyelte őket a titkosszolgálat. 

Előállítottak, majd őrizetbe vettek szerdán négy feltételezett radikális iszlamistát Párizsban, akik feltehetően terrortámadást terveztek a francia fővárosban - erősítették meg rendőrségi források a TF1 francia kereskedelmi televízió értesülését. A három férfit és egy nőt jelenleg a titkosszolgálatok hallgatják ki.

A házkutatások során a nyomozók fegyvert nem találtak, jelenleg a lefoglalt informatikai eszközöket vizsgálják,amelyek esetleges bizonyítékokat tartalmazhatnak a feltételezett merénylettervről.

Az egyik gyanúsított egy 28 éves francia állampolgár, iszlamista radikális kapcsolatai miatt szerepelt a rendőrség nyilvántartásában, és a 2015. november 13-ai merényleteketkövetően kihirdetett rendkívüli állapot kezdete óta házi őrizetben van.

Két évvel ezelőtt bíróság előtt is állt, miután  megpróbált Szíriába utazni,hogy csatlakozzon a dzsihadista harcosokhoz, de azt a rendőrség megakadályozta.

Az év eleje óta 74 embert állítottak elő

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az I-télé hírtelevíziónak elmondta, hogy a négy embert egy lehetséges merényletterv miatt megfigyelték a titkosszolgálatok,és a gyanú ellenőrzésére állították elő őket. A miniszter ugyanakkor azt is hozzátette, hogy azonnali merénylettervről jelenleg nem beszélhetünk.

Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy az év eleje óta a titkosszolgálatok több merényletkísérletet is meghiúsítottak, amelyekkel kapcsolatban 74 embert állítottak elő. "Az ilyen típusú előállítások mindennaposak" - fogalmazott a belügyi tárgya vezetője.

Francois Hollande államfő a párizsi könyvszalon szerda esti megnyitóján arra emlékeztetett, hogya terrorfenyegetettség továbbra is nagyon magas. "Láttuk az elmúlt órákban Brüsszelben. Láthatjuk ezekkel a letartóztatásokkal is. A legelővigyázatosabbnak kell lennünk" - tette hozzá a francia elnök.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?