Magyar miniszter is lesz az új szlovák kormányban

A leendő kormányban az Irány a kormányfői poszton kívül kilenc minisztériumot kap. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet. A Most-Hídnak jutó posztok egyike, a környezetvédelmi tárca élére Solymos László kerül.

Megállapodás született szerdán az új kormánykoalíció megalakításáról a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia, illetve a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), a Most-Híd vegyes párt és a Háló (Siet) elnökei között.

A kormánykoalíció megalakításának szándékáról született megegyezést Robert Fico az egyeztetések harmadik napján jelentette be Pozsonyban. A harmadik napon  a személyi kérdésekről, vagyis a kormányposztok és parlamenti funkciók elosztásáról is döntés született.

Ennek alapján a leendő kormányban az Irány a kormányfői poszton kívül kilenc minisztériumot kap. Az SNS három, a Most-Híd kettő, a Háló pedig egy szaktárcát felügyelhet.

Bugár a parlament alelnöke lesz

A bumm.sk szlovákiai magyar hírportál szerint  Robert Fico megtartja a miniszterelnöki posztot, párttársai adják a belügy-, a pénzügy-, a munkaügyi, a kulturális-, egészségügyi és a védelmi minisztert. Ján Slota egykori pártja, a szélsőjobboldalról közép felé lavírozó SNS kapja a gazdasági minisztériumot, az iskolaügyet és a mezőgazdaságot.

A magyar-szlovák megbékélést zászlajára tűző Híd jelöli ki az igazságügyi minisztert Lucia Žitňanská személyében valamint a környezetvédelmi minisztert Solymos László személyében. A Sieť (Háló)egy minisztériumot kap, a közlekedésit. 

A parlament elnöke az SNS vezetője, Andrej Danko lesz, a négy alelnök közül hármat a többi koalíciós párt adja - egyikük a Híd elnöke, Bugár Béla lesz -,  egy alelnöki poszt pedig marad az ellenzéknek.

Kapcsolódók

Kimaradt?