Sokan háborognak, mert Bugár kormányalakításról tárgyal Ficóval

Nem jön létre jobboldali kormány Szlovákiában, a Most-Híd pedig a továbbiakban minden „sztenderd parlamenti párttal", köztük a Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokráciával és a Szlovák Nemzeti Párttal is hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni – jelentette be Bugár Béla, a vegyes párt elnöke szombaton Pozsonyban, a párt elnökségének ülése után. A Most-Híd lépése komoly felháborodást okozott Szlovákiában.

A Most-Híd elnöksége azt követően ülésezett, hogy szombaton Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke bejelentette: ha Robert Fico nem tud kormányt alakítani, akkor az SNS arra fogja kérni az államfőt, hogy nevezzen ki szakértői kormányt. Danko ezzel egyértelművé tette, hogy nem vállalna szerepet egy olyan kormánykoalícióban, amelynek létrehozására a választásokon második helyen végzett, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) tenne kísérletet. 

Csak tárgyalnak?

A Most-Híd határozatában a Robert Fico vezette Irányt, az SNS-t, a Szabadság és Szolidaritást, illetve Radoslav Procházka pártját, a Hálót (Siet) minősíti "sztenderd parlamenti pártnak", ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy velük hajlandó tárgyalni egy esetleges kormányalakításról.

„Nem arról beszélünk, hogy kormányt alakítunk, hanem arról, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni ezekkel a pártokkal, ha meghívást kapunk" – válaszolta Bugár az Iránnyal való kormányalakítás lehetőségét firtató újságírói kérdésekre.

A Most-Híd vezetőségének mostani döntése, hogy hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni Robert Fico pártjával is, egyértelműen szembemegy a párt korábbi, többször is megerősített álláspontjával,amelyben az Iránnyal való együttműködéstől és a vele való tárgyalásoktól is elzárkóztak.

Sme: A nemzetárulás kormánya alakul

„Egy héttel a parlamenti választások után már kezd kitisztulni a helyzet a politikában. A befolyásos oligarchiának és pénzügyi csoportoknak sikerült elérniük, hogy az úgynevezett standard pártok kormányra lépjenek Ficóval" - írja Michal Krajniak a Sme Rodina egyik képviselője a Konzervatívny vyber hasábjain.

„A mai nap megmutatta, hogy hála Dankónak és Bugárnak a nemzetárulás kormánya van alakulófélben, vagy jobban mondva, egy olyan pártok tákolmánya, amelyek képesek választóik akaratát már nem egész egy héttel a választások után a szemétbe dobni” – írja Krajniak.

Miután Bugár Béla szombat este megtette azon bejelentését, amely szerint hajlandók tárgyalni a Smerrel a kormányalakításról, a Facebook közösségi oldalon hozzászólók százai jelezték felháborodásukat. 

Bugár nem akar előre hozott választásokat

„Szlovákiának jelenleg két lehetősége van: az előrehozott választások, vagy egy bal-jobb kormány létrehozása. Történelmi tapasztalatok alapján nyilvánvaló, hogy az előrehozott választások nem oldottak meg semmit, ésa radikális erők további térnyerését eredményezték. Ezért minden standard politikai párt kötelessége egy olyan stabil kormány létrehozása, amely képes lesz megoldani Szlovákia problémáit. Programunk prioritásai számunkra továbbra is érvényesek” – ezt vasárnap délután Bugár Béla írta Facebook-posztjában, amelyhez egy óra alatt közel félezren szóltak hozzá – olvasható az ujszo.com-on.

A kommentek tanúsága alapján a Híd elnöke eddig nem győzte meg választóit, az abszolút többség elutasítja a Smerrel (és az SNS-szel) való kormányzást. A Híd többi vezető politikusa a szombat esti döntés óta nem volt aktív a Facebookon, Lucia Zitnanská legutolsó, még pénteken megosztott posztja így kezdődik: „Elutasítjuk a Híd és a Smer közötti együttműködésre való célzásokat.”

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?