Több ezer menekült rekedt a görög-macedón határon

Macedónia mától nem engedi át a menekülőket a határon, miután Szlovénia, Horvátország és Szerbia is korlátozásokat vezetett be. Csak a határon 13 000 menekült várakozik, míg Görögországban 36 000 ember van a hatóságok becslése szerint.

Görögország ugyanakkor azzal számol, hogy Törökországból mostantól kevesebb migráns érkezik az égei-tengeri görög szigetekre, közölte szerdán a görög védelmi miniszter helyettese, mivel kedden a korábbi, napi több ezer helyett „csak” 700-an jöttek.


Az Európai Unió és Törökország – bár még nem véglegesen – megállapodott arról, hogy a Görögországba tőle érkező menekülteket Törökország visszafogadja, de minden visszaküldött szíriai menekültért cserébe egy szíriait az EU-nak be kell fogadnia Törökországból. A nem Szíriából származó menekülteket Törökország saját hazáikba akarja visszaküldeni.

Az Európai Unió Tanácsa szerdán jóváhagyta a migrációs válsággal küzdő tagállamok támogatására szolgáló pénzügyi alap felállításáról szóló javaslatot. Ennek értelmében a következő három évben 700 millió euróval segítenék az érintett országokat. A pénz a menekültek alapvető szükségleteit biztosítaná, mint az élelmezés, szállás, az egészségügyi ellátás vagy a tiszta ivóvíz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?