Ankara zsarol: még több pénzt kér a menekülthullám megfékezéséért

Meghosszabbították az Európai Unió és Törökország vezetőinek hétfői brüsszeli csúcstalálkozóját, mert Törökország új javaslatokkal állt elő a migrációs válság rendezésével kapcsolatban. Ankara több pénzt kért a menekülthullám megfékezéséért.

Törökország további hárommilliárd eurót (összesen hatmilliárdot) kér az Európai Uniótól az országban tartózkodó szíriai menekültek ellátására – erősítette meg hétfői sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Névtelenséget kérő források szerint az uniós és török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozóján készülő megállapodás értelmében Törökország ezért cserébe visszafogadná az országból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. Az EU-nak viszont minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból.

A közös akcióterv értelmében Ankara kötelezettséget vállalt arra, hogy megerősíti határai védelmét, fellép az embercsempészek ellen, és visszafogadja az Európai Unióból kitoloncolt bevándorlókat. A migránsáradat megfékezéséért cserébe az Európai Unió egyebek mellett vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?