Ismét Trump került kereszttűzbe az újabb tévévitán

Detroitban rendezték meg az amerikai republikánus párti elnökjelölt-aspiránsok újabb országos tévévitáját, már csak négy résztvevővel.

A csütörtök esti vitát a Fox tévé szervezte meg az északkeleti Michigan legnagyobb városában, ugyanis ebben a szövetségi államban kedden előválasztás lesz. Résztvevője Donald Trump New York-i milliárdos ingatlanfejlesztő, jelenleg a legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor, aki a héten, a szuperkeddi előválasztáson három államban győzedelmeskedett, Marco Rubio floridai szenátor, akinek eddig egyetlen államban sikerült győznie, és John Kasich ohiói kormányzó.

A támadások kereszttüzében Trump állt, akinek ellentmondásos megnyilatkozásait videón bejátszották, majd a kommentálásukra kérték őt a műsorvezetők. Kiderült, hogy Trump nem is egyszer változtatott a véleményén például az iraki háborúról, a bevándorlásról, a szíriai menekültekről vagy Vlagyimir Putyin orosz elnökről. Trump vehemensen próbálta védeni álláspontját, de aztán megrántotta a vállát, és azt mondta: „az embernek bizonyos fokú rugalmasságot kell tanúsítania”.

A vitaesten alig esett szó másról, mint Trumpról. Ted Cruz és Marco Rubio pedig csak ímmel-ámmal válaszolt, amikor a műsorvezető azt kérdezte tőlük, vajon támogatják-e majd, ha az országos pártértekezlet a nyáron Trumpot választja meg elnökjelöltnek. Cruznak és Rubiónak nem nagyon akaródzott igent mondani, de az ohiói kormányzó, John Kasich igennel válaszolt, igaz hozzátette: „Trump néha nagyon megnehezíti ezt a döntést”.

A személyeskedésektől ezúttal sem mentes vitában Rubio felhozta, hogy tudomása szerint Trump a floridai Palm Beachben lévő szabadidős klubjában külföldről hozatott munkásokkal dolgoztat. A floridai szenátor kérte tőle azt is, hogy hozza nyilvánosságra azt a videót, amely a The New York Times vezető munkatársaival folytatott beszélgetésén készült. Ebben Rubio információi szerint Trump nyugtatni próbálta a liberális lap kolumnistáit, hogy például a bevándorlás kérdésében sokkal rugalmasabb, mint azt a nyilatkozatai sugallják. Trump elutasította a videó nyilvánosságra hozatalát, a klubjában dolgozókról pedig csak azt közölte, hogy idénymunkások.

Trump többször is lekezelően kisfiúnak nevezte Marco Rubiót, majd szélhámosnak, mert szerinte a floridai szenátor túl sokat hiányzott a szenátusi szavazásokról.

Donald Trumpnak csütörtökön több erőteljes támadással kellett szembenéznie befolyásos republikánus politikusok részéről. Először Mitt Romney, a 2012-es elnökválasztás republikánus jelöltje támadta, hamis és csaló, az elnökjelöltségre alkalmatlan embernek nevezte őt, majd John McCain arizonai szenátor hangoztatta aggodalmait „Trump úr alulinformáltsága és valóban veszélyes nyilatkozatai miatt”. McCain elsősorban a biztonságpolitikai kérdésekben való járatlanságát rótta fel Donald Trumpnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?