Visszalépett az elnökjelöltségi versenytől Ben Carson

A republikánus sebész jó esélyekkel indult, de a Donald Trump keltette őrült kampányban végül elpártoltak támogatói.

A szuperkeddként ismert előválasztási verseny során várható volt, hogy a kisebb támogatottsággal bíró republikánus jelöltek kieshetnek az elnökjelöltségért zajló küzdelemből. A listavezető Donald Trump üzletember mellett ketten rúghatnak labdába a Republikánus Párt színeiben, Marco Rubio szenátor és Ted Cruz szenátor. A szuperkedd során 12+1 államban zajlottak az elválasztások, ahol közel 600 küldött sorsáról dönthetettek a pártszimpatizánsok. A küldötteknek végül arra a jelöltre kell szavazniuk a végső jelölőgyűlésen, akire felhatalmazást kaptak.

Ben Carson azonban lemaradt a versenyben, a sebész végzettségű aspiránst kezdetekben a programja alapján is esélyesnek tartották, ám a viták során mérsékelt stílusával nem tudott maradandót alkotni a Trump által uralt hangulatban, végül a visszalépés mellett döntött szerdán.

A következőkben érdekes lesz, hogy Carson korábban elnyert néhány százalékos bázisa melyik versenyben lévő jelölt mögé állhat. A szintén csekély támogatottságú John Kasich még továbbra is maradni kíván a versenyben. A taktikázás része lehet ilyenkor, amennyiben a végső győztes jelölt mögé áll be egy kieső a táborával, cserébe valamilyen kormányzati pozícióhoz juthat, illetve megerősítheti párton belüli pozícióját is.

Kapcsolódók

Kimaradt?