UNESCO: kétszer annyi fiú jár iskolába, mint lány

Ázsia déli és nyugati részén még nagyobb az iskolázatlan lányok aránya, nehogy veszélybe kerüljön a patriarchális berendezkedés.

Csaknem 16 millió olyan 6 és 11 éves közötti lány él, aki a jelenlegi tendenciák alapján soha nem fog iskolába járni, és számuk kétszerese az oktatásból kimaradó hasonló korú fiúkénak. A két nem közötti szakadék elsősorban az arab világban, Fekete-Afrikában és Dél-, valamint Nyugat-Ázsiában a legszembetűnőbb - derült ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szerdán közzétett jelentéséből.

Továbbra is a lányok az elsők, akiktől megtagadják a tanuláshoz való jogot, dacára az utóbbi 20 évben tett erőfeszítéseknek és az eddig elért eredményeknek– olvasható a nemzetközi nőnap közeledtével kiadott dokumentumban.

A Szaharától délre fekvő afrikai országokban 9,5 millió olyan lány van, aki valószínűleg soha nem fog iskolapadba ülni, míg a fiúk esetében 5 millióról kell elmondani ugyanezt.

A fiúk és lányok közötti különbség még jobban tetten érhető Ázsia déli és nyugati részén, ahol számos arab ország is található. Ebben a térségben egymillió fiúval szemben négymillió olyan lány van, aki soha nem fog szervezett keretek között tanulni.

Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója szerint nem lehet elérni a fenntartható fejlődés érdekében kitűzött célokat, "amennyiben nem sikerül legyőzni a lányok és a nők életét generációról generációra megbénító diszkriminációt és szegénységet".Az ENSZ szakosított intézményének vezetője hangsúlyozta, minden szinten dolgozni kell annak érdekében, hogy "az egyenlőséget és az integrációt tegyük az egész politika tengelyeivé oly módon, hogy minden lány - éljen bármilyen körülmények között - menjen iskolába, tanuljon, és független állampolgár váljék belőle".

Kapcsolódók

Kimaradt?