A romániai nők indulnak a legegyenlőtlenebb helyzetből

Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legnagyobb az egyenlőtlenség a nők és férfiak között – derül ki a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Indexéből, amelyet a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE) készített.

A jelentés hat fő területre tér ki: munka – férfiak és nők helyzete a munkaerőpiacon, pénz – a nők és férfiak pénzügyi helyzete közötti eltérések, ismeretek – az oktatás és tréningek területén tapasztalt eltérések, idő – a munkahelyen, háztartásban és szabadon eltöltött időtartamok aránya nőknél és férfiaknál, hatalom – politikai és gazdasági szerepvállalás és egészség – a nők és férfiak egészségi állapota, valamint egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférése közötti különbség.

Ezeket pontozták 1-től 100-ig, ahol az 1 jelentette a legnagyobb különbséget, a 100-as a teljes egyenlőséget. Az unióból Szlovákia, Portugália, Görögország, Bulgária és Horvátország sem érte el a 40 pontot. Első helyen Svédország áll 74,2 ponttal, ezt Finnország (72,7), Dánia (70,9) és Hollandia (68,5) követi.

A 2015-ös jelentés három időszakot, 2005-öt, 2010-et és 2012-t öleli fel, így átfogó képet nyújt az EU-s országokban végigment folyamatokról. A teljes unió 52,9 pontot ért el a lehetséges százból, ez azt jelenti, hogy félúton van a nemek közötti egyenlőség megvalósításában; Románia csupán 33,7 pontot, amellyel leghátul kullog a sorban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?