EU-biztos: tíz nap maradt Schengen megmentésére

Tíz további napja maradt az Európai Uniónak arra, hogy elérje az Európába érkező menekültek számának csökkenését, ellenkező esetben széteshet a schengeni rendszer, vagyis a belső határok szabad átjárása – mondta a Reuters hírügynökségnek Dimitrisz Avramopoulosz menekültügyi biztos. 

Az illetékes uniós biztos mindezt az EU igazságügyi- és belügyminisztereinek csütörtöki találkozója után jelentette ki. Thomas de Maiziere német belügyminiszter is hasonlóképp fogalmazott a miniszteri tanácskozásra érkezve. Március 7-ig jelentős csökkenést akarunk a török-görög határra érkező menekültek számában - mondta.

Ennél is keményebben fogalmazott Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter, aki szerint a kilátások sötétek és anarchia felé tartunk. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint ha Görögország nem akarja, vagy nem képes megvédeni a határokat, akkor másoknak kell.

Az EU következő menekültügyi csúcstalálkozója március 7-én lesz (az EU állam- és kormányfőinek találkozója). Vagyis ebben a tekintetben előrelépést kell addig elérni a menekültválság kezelésében.

A hírügynökség arra is emlékeztet, hogy egyre több uniós tagállam alkalmaz egyéni megoldásokat a menekülthelyzet kezelésében, ez pedig kikezdi a belső határok szabad átjárását. A hírügynökség szerint Belgium, Franciaország, Németország, Svédország, Norvégia és Dánia mind vészhelyzeti határellenőrzést vezetett be, Ausztria pedig napi kvótát alkalmaz a menekültek esetében. Közben idén már 110 ezer menekült érkezett az EU-ba és az időjárás javulásával párhuzamosan egyre többen érkezhetnek. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?